Institucijos teigimu, numatyti pakeitimai neužtikrintų projektu siekiamo tikslo – aktyvesnio ir efektyvesnio mažesnių prekybos centrų įsitraukimo į rinką, taip pat galimai iškreiptų konkurenciją lokaliose mažmeninės prekybos rinkose.

Savaitgaliais ir švenčių dienomis leidžiant dirbti tik mažiesiems prekybos centrams, gali sumažėti konkurencija lokaliose rinkose, kas galimai lemtų kainų didėjimą ar prekių bei aptarnavimo kokybės sumažėjimą. Be to, prekybos tinklai, turintys daugiau mažų parduotuvių, atsidurtų palankesnėje konkurencinėje padėtyje ilguoju laikotarpiu, kas vėlgi iškreiptų konkurenciją ir galėtų pabloginti vartotojų padėtį.

Konkurencijos taryba projekto rengėjams rekomendavo atlikti poveikio konkurencijai vertinimą, kuriuo būtų išanalizuota projekto įtaka konkurencijai.

Nustačius, jog neigiama įtaka konkurencijai bus reikšmingesnė nei galimos teigiamos pasekmės projektu siekiamiems tikslams, planuojamų įstatymo pakeitimų siūloma atsisakyti.

„Delfi“ primena, kad tokius pokyčius inicijuojančias įstatymo pataisas Seime užregistravoTėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas. Jis siūlė, kad toks ribojimas negaliotų tik du sekmadienius iki Šv. Kalėdų ir Šv. Velykų pirmųjų dienų, taip pat prekybos vietose, „organizuotose tik festivalių, mugių ir kitų ypatingų, teminių ar sporto bei pramogų renginių reikmėms“. Išimtį siūloma taikyti ir prekybos vietoms oro uostose, geležinkelio, autobusų stotyse. A. Kupčinskas įstatyme taip pat siūlo numatyti atsakomybę už draudimo prekiauti nesilaikymą.

Numatoma, kad mažmeninės prekybos įmonėms galėtų būti skiriama bauda iki 0,7 procento jų praėjusių finansinių metų pardavimo pajamų, jei būtų nesilaikoma šio įstatymo. A. Kupčinskas mano, kad tokiu būdu bus suteikta galimybė į prekybos rinką aktyviau įsitraukti mažesniems tinklams, kurių prekybos plotas nebus didesnis nei 500 kvadratinių metrų. Jo nuomone, sekmadieniais ir Darbo kodekse numatytomis švenčių dienomis nedirbant didelių prekybos tinklų parduotuvėms, bus taupoma energija, maži prekybos centrai sekmadieniais sulauktų daugiau pirkėjų.

„Nedirbdami sekmadieniais ir švenčių dienomis, prekybos centrai užtikrintų darbuotojams nedarbo dieną.Taigi šis sprendimas būtų socialiai atsakingas ir socialiai jautrus“, – sako A. Kupčinskas.

Dalis prekybininkų vertindami tokį užmojį siūlė pirmiausia trumpinti darbo valandas, o tik po to imtis visiško draudimo dirbti. Tačiau prekybininkai įspėjo, kad kartu užsidarys ne tik pačios parduotuvės, tačiau ir ištisi prekybos centrai, kuriuose yra įsikūrę smulkieji prekiautojai. Taip pat tai atsilieps darbuotojų skaičiui. Plačiau galima skaityti čia.