Pasak parlamentaro T. Tomilino, siūloma, kad prekybos centrai prieš utilizuojant dar tinkamą vartoti maistą, privalėtų jį pasiūlyti labdaros organizacijoms, tokioms kaip „Maisto bankas“, „Lietuvos Caritas“. Seimo nario teigimu, tokia praktika leidžia ne tik sumažinti išmetamo maisto kiekius, tačiau ir prisideda prie kokybiškesnės sunkiau besiverčiančių gyventojų mitybos.

„Didžiąją savaitę vieną kartą per metus šventinsime maistą bažnyčioje, o Didįjį ketvirtadienį Seime svarstysime labai svarbią Maisto įstatymo pataisą. Ją priėmus, galbūt prekybininkai pradėtų taikyti daugiau nuolaidų, jos atsirastų anksčiau nei paskutinę sviesto, grietinės ar mėsos galiojimo dieną. Mažų parduotuvėlių tai nepaliestų. Šių metų infliacijos, maisto kainų šuolio, realiųjų pajamų mažėjimo kontekste utilizavimas tonų vartoti tinkamo maisto, man atrodo, peržengia bet kokias sveiko proto ribas“, – pažymi T. Tomilinas.

Parlamentaras nurodo, kad Lietuvoje per metus sunaikinama iki 400 tūkst. tonų vartojimui tinkamo maisto. Jis pabrėžia, kad tobulinant įstatymo pataisas į Seimo Teisės departamento pastabas atsižvelgta – prekybininkai po pataisų įsigaliojimo visuomet privalės pasiūlyti vartoti tinkamą maistą labdaros ar paramos organizacijoms, dalijančioms maistą nepasiturintiems, ir tik tokių neatsiradus, galės svarstyti apie maisto utilizavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)