Praėjusių metų kovą LAT, apsvarstęs kasacinius skundus, kai kuriuos anksčiau teismo priimtus sprendimus panaikino ir grąžino bylą Apeliaciniam teismui.

LAT panaikino sprendimo dalį, kuria buvusiam bendrovės „Kauno vandenys“ buvęs technikos direktoriui Valiui Venslovui uždrausta trejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Kasacinis teismas panaikino nuosprendžio dalį, kuria iš nuteistojo V. Venslovo išieškotą konfiskuotino turto vertę atitinkančią pinigų sumą nuspręsta sumažinti iki daugiau nei 50 tūkst. eurų, o iš keturių nuteistųjų „Kauno vandenims“ priteista per 8 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti.

LAT taip pat panaikino anksčiau Apeliacinio teismo priimtą sprendimą, kuriuo vienas iš kaltinamųjų byloje, verslininkas Romas Gaidys buvo išteisintas dėl papirkimo.

Likusi Apeliacinio teismo nuosprendžio dalis palikta nepakeista.

Apeliacinis teismas 2020 m. gruodį, išnagrinėjęs didelės apimties korupcinę bylą dėl kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo tarnyba, UAB „Kauno vandenys“ turto pasisavinimo, sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, nutarė sumažinti anksčiau „Kauno vandenų“ technikos direktoriui V. Venslovui už korupcinius nusikaltimus skirtą baudą nuo 37 iki 30 tūkst. eurų, kitiems šešiems nuteistiesiems paliktos pirmos instancijos teismo skirtos baudos, o vieną išteisino.

Apeliacinis teismas išteisino V. Venslovą dėl kyšininkavimo, o verslininką Romą Gaidį – dėl papirkimo.

Teismas tąkart nutarė, kad kitiems už korupcines veikas nuteistiems buvusiems „Kauno vandenų“ darbuotojams Egidijui Dūdai, Vytautui Rudžiui, Stasiui Jagelavičiui, verslininkams Andriui Kazickui, Tomui Gumbelevičiui ir Algirdui Grybauskui skirtos baudos turi likti nepakeistos. Pirmos instancijos teismo skirtos baudos varijavo nuo 5,6 tūkst. iki 15 tūkst. eurų.

Buvusiems „Kauno vandenų“ darbuotojams taip pat palikto anksčiau teismo skirti apribojimai dirbti valstybės tarnyboje.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, bylos duomenimis, įvairių darbų ir paslaugų užsakymus UAB „Kauno vandenys“ gaudavo tos įmonės, kurių vadovai bendrovės vadovams duodavo kyšius. Kyšiai esą buvo mokami reguliariai pagal susitarimą, jie siekdavo nuo 3 iki 10 proc. nuo kiekvienos „Kauno vandenų“ įmonėms pervedamos sumos, apmokant už įmonių atliktus darbus ar suteiktas paslaugas.

Anot teisėsaugos, patikrinus 2012-2013 m. „Kauno vandenų“ atliktus viešuosius pirkimus, nustatyta, kad per pusantrų metų kyšius mokėjusios bendrovės buvo gavusios daugiau negu 70 įvairių užsakymų, kurių vertė viršija 1 mln. eurų.

Ši baudžiamoji byla, kuri Kauno apygardos teismą pasiekė 2015 m. rugpjūtį, yra susijusi su vadintuoju teisėjų korupcijos skandalu. Specialiųjų tyrimą tarnyba skelbė nustačiusi, kad tuometinis Apeliacinio teismo teisėjas Valdimaras Bavėjanas, susitikinėdamas, bendraudamas su vaikystės draugu V. Venslovu, tarėsi, kaip galėtų duoti 10 tūkst. eurų kyšį viena Kauno apygardos teismo teisėjui, kad šis paveiktų kitą teisėją dėl švelnesnės bausmės skyrimo V. Venslovui. Kai šis buvo pripažintas kaltu, o Kauno apygardos teismo sprendimas apskųsta Apeliaciniam teismui, anot STT, V. Venslovas ir V. Bavėjanas siekė, kad byla būtų paskirta nagrinėti tokiam teisėjui, kuriam V. Bavėjanas galėtų padaryti įtaką.

V. Bavėjanas buvo atleistas iš teisėjo pareigų, jam pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu. Šiaulių apygardos teismas 2022 m. vasarį eksteisėją išteisino, tačiau Apeliacinis teismas pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir pripažino E. Bavėjaną kaltu dėl piktnaudžiavimo.