Pavyzdžiui, Lietuvoje preparato „Cor4 Complex“ pakuotė su 28 pakeliais kainuoja beveik 18 eurų, 30 „Inolab“ preparato kapsulių širdžiai ir cholesterolio balansui – 17 eurų, per akcijas – apie 10-13 eurų.

Tuo metu Lenkijos elektroninėse vaistinėse analogiškų produktų kainos gerokai mažesnės. Štai preparato „AntyChol“ pakuotė su 60 kapsulių čia atsieitų beveik 7 eurus (32 zlotus), standartinė 30 tablečių „Cholestil Max 200“ pakuotė kainuotų vos 4 eurus (18 zlotų).

Lenkijoje didesnė konkurencija

Arūnas Vizickas, kainų palyginimo portalo „Pricer“ vadovas Delfi sako, kad mažesnes kainas Lenkijos vaistinėse visų pirma lemia rinkos dydis ir konkurencinė aplinka.

„Ten labai didelė konkurencija, labai daug vaistinių. Be to, skiriasi ir produkcijos platinimo struktūra. Pas mus dažnu atveju vaistinių tinklas ir jam paslaugas teikiantis platintojas yra susiję. Tai mūsų vaistų prekybininkams leidžia kainas nustatinėti ne pagal rinką, o kaip jiems norisi“, – aiškina A. Vizickas

Pasak pašnekovo, tokia situacija Lietuvos vaistinių tinklams taip pat sudaro sąlygas riboti konkuruojančių produktų patekimą į rinką.

„Dėl to kai kurių vaistų, kurie galimai yra pigesni, Lietuvoje tiesiog nėra. Viena vertus, taip yra dėl to, kad vaistus čia reikia sertifikuoti, bet kai kurie gamintojai nesivargina to daryti, nes laiko mus per maža rinka. Tačiau kai platintojų skaičius yra ribotas, jiems nereikia alternatyvų, nes pakankamai uždirbama iš egzistuojančių medikamentų“, – teigia „Pricer“ vadovas.

Pasak jo, situaciją galėtų pagerinti didesnis farmacijos rinkos liberalizavimas, kuris leistų į Lietuvą ateiti daugiau žaidėjų, padidintų konkurenciją ir automatiškai sumažintų kainas vaistinėse.

Pigiau kainuoja ir vaistai

Tuo metu Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė atkreipia dėmesį, kad lyginami skirtingų gamintojų produktai, kurių sudėtis ir į jas įeinančių veikliųjų medžiagų kiekiai gali skirtis. Tai esą gali būti ir skirtingų kainų priežastimi.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

„Tokių vaistinėse parduodamų maisto papildų kainos Lenkijoje ir Lietuvoje gali skirtis dėl skirtingų rinkų dydžių ir nevienodo pridėtinės vertės mokesčio, kuris Lenkijoje siekia 8 proc.”, – nurodo K. Nemaniūtė-Gagė.

Tačiau širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų draugijos „Sveika širdis“ pirmininkė Rasa Šemiotienė sako, kad Lenkijoje pigiau kainuoja ne tik maisto papildai, bet ir vaistai. Pasak jos, taip yra, nes lenkai kompensuoja didesnę jų kainos dalį.

„Nėra taip, kad kaina skirtųsi trigubai, bet bent trečdaliu vaistai Lenkijoje yra pigesni“, – Delfi teigia R. Šemiotienė.

Pasak jos, tikrai nemaža dalis širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių žmonių pirkti reikalingų vaistų vyksta į Lenkiją, nes ten jų gali įsigyti už mažesnę kainą.

„Tik yra tokia problema, kad pasienio miestelių vaistinės Lenkijoje yra tiesiog iššluojamos tų pačių lietuvių ir neretai kyla problemų, norint rasti reikalingų vaistų“, – sako pašnekovė.

R. Šemiotienės teigimu, norint lietuviškas vaistų kainas priartinti prie lenkiškųjų, reikėtų plėsti kompensacijų mechanizmą ir kompensuoti didesnę tam tikrų vaistų kainos dalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)