Į šią darbo grupę siūloma įtraukti Vyriausybės, pramonininkų konfederacijos, profesinių sąjungų, kreditorių ir Panevėžio miesto savivaldybės atstovus, taip pat - "Ekrano" vadovus ir ekspertus.

Darbo grupė, atsižvelgdama į Panevėžio miesto savivaldybės parengtą prevencinių priemonių planą, taip pat turėtų parengti pasekmių likvidavimo programą, teigiama savivaldybės rašte Vyriausybei.

Tiesa, Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas yra ne kartą pareiškęs, kad valdžia neturi galių pagelbėti privačiai bendrovei, nebent rekomenduotų privačių investuotojų valdomam „Ekranui“ skirti ES struktūrinių fondų paramą.

Tačiau Vyriausybė ne kartą buvo dosni jos valdomai ir nuostolingai dirbančiai tekstilės bendrovei „Alytaus tekstilė“ – pernai ši apyvartos lėšų stygių nuolat jaučianti įmonė sulaukė 5 mln. litų valstybės injekcijos.

Apyvartos lėšų neturintis ir su nemokumo problemomis susidūręs „Ekranas“ nuo antradienio dėl žaliavų stygiaus sustabdė gamybą, įmonės darbuotojai išleisti priverstinių atostogų. Be to, bendrovė balandžio 7 dieną kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

"Ekrane" dirba virš 4 tūkst. darbuotojų, todėl nedarbas mieste išaugtų dvigubai – nuo 3,2 iki 6,6 proc. ir mieste, anot savivaldybės, susidarytų kritinė situacija.

Be to, savivaldybės tikinimu, bankrutavus kineskopų gamintojui, didelių sunkumų patirs kitos šalies įmonės, tiekiančios žaliavas ir komplektuojamąsias detales, šalies vežėjai.

Tuo tarpu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), vienijanti per 100 tūkst. profsąjungų narių, teigia remsianti galimas „Ekrano“ profesinės sąjungos narių ir darbuotojų protesto akcijas ir gausiai jose dalyvausianti.

Balandžio 21 dieną Panevėžyje prie savivaldybės profesinės sąjungos ketina surengti pirmąją masinę akciją.

Šiuo metu prekyba „Ekrano“ akcijomis biržoje sustabdyta, birža atidėjo ir bendrovės prašymą įtraukti jos akcijas į biržos Einamąjį prekybos sąrašą svarstymą.

Pernai „Ekranas“ patyrė 110,3 mln. litų audituotų nuostolių, o bendrovės pardavimai sumažėjo 27,3 proc. – iki 339,6 mln. litų.

2005-ųjų rugsėjo pabaigoje užsienio bendrovė "Profilo Sanayi Ve Ticaret" valdė 14,90 proc., "Farimex" - 13,28 proc., "Redoak Investment" - 12,77 proc., "E.P.I. Electronet Production and Investments" - 8,09 proc. "Ekrano" įstatinio kapitalo.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją