Ir rimtos, ir nerimtos įstaigos

Kaip analizuoja „Creditreform Lietuva“, Melagių dieną nuo 1991 m. iki 2022 m. įregistruoti 1387 įvairių juridinių formų ūkio subjektai, o 565 iš jų jau gali būti laikomi tikrovės neatitinkančia informacija, nes likviduoti.

„Nepaisant labai jau nerimto šios dienos atspalvio, Melagių dieną startui pasirinko 507 uždarosios akcinės bendrovės, 407 individualios įmonės, 120 mažųjų bendrijų, 94 asociacijos, 23 biudžetinės įstaigos, 12 profesinių sąjungų, 2 visuomeninės organizacijos, 1 tradicinė religinė bendruomenė ar bendrija ir netgi viena politinė partija – Nacionalinis susivienijimas. Melagių dieną buvo registruoti ir du SEB banko filialai. Tiesa, jie jau senokai likviduoti“, – komentuoja „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

Kaip rašoma pranešime, tą pat dieną atsirado ir naktinės ekonomikos asociacija NAKTA, ir madingasis MO muziejus, ir Kanapių augintojų, perdirbėjų ir verslo inovatorių asociacija ir tokia rimta institucija kaip Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ar inovacijas puoselėjanti Teltonika High-Tech Hill.

„Sunku pasakyti, ar šių įstaigų steigėjai specialiai rinkosi tokią dieną, tačiau turime ir keliolika įmonių, kurių kūrėjams, panašu, balandžio 1-oji suveikė kaip katalizatorius kuriant pavadinimą. Kaip jums mažoji bendrija JSTSRTKSKS? Matyt, norinčiam joje įsidarbinti reikėtų išmokti greitai taisyklingai atsiliepti telefonu. Neblogai skambėjo ir pavadinimas „Broliai rankelės“. Skambėjo, nes įmonė jau verslo kapinaitėse. Melagių dienai tinka ir tokie pavadinimai kaip labdaros ir paramos fondas „Lieknuoliai“, ledo ritulio klubas „Pelkių velniai“ ar MB „Pasiutęs šuo“, – vardijama pranešime.

„Balandinukų“ rasime visose 60 Lietuvos savivaldybių Pavyzdžiui, Vilniuje jų įregistruota net 392, Kaune – 155, Kauno rajone ir Klaipėdoje – po 69, o mažiausiai – tik viena – Pagėgiuose.

Pelningos ir nelabai

Šiandien su gimtadieniui sveikinamos didžiausią apyvartą turinčios įmonės.

„Visų pirma, namų prekėmis užsiimančią bendrovę „SBA Home“ (2021 m. apyvarta 493,7 mln. Eurų), gėrimais prekiaujančią „Coca-Cola HBC Lietuva“ (65,9 mln. Eurų), kuro didmenine prekyba užsiimančią „Finoila“ (16,2 mln. Eurų) ir plastikines plokštes, lakštus, vamzdžius ir kt. gaminančią „Viacon Baltic Pipe“ (10,1 mln. Eurų). 100 000 eurų ir didesne 2021 m. apyvarta galėjo pasigirti 48 proc. finansines ataskaitas pateikusių ir melagio dieną gimusių ūkio subjektų“, – rašoma pranešime.

Didžiausiu pelnu išsiskiriančių įmonių sąrašas kiek kitoks nei anksčiau pristatytasis. 2,9 mln. užpernai uždirbo „Coca-Cola HBC Lietuva“, 0,92 mln. Eurų – gydytojų paslaugas teikianti „Bendrosios medicinos praktika“, 0,87 mln. Eurų – statybų bendrovė „Latako projektas“ ir 0,67 mln. eurų – medinę tarą gaminanti „Julisa“.

„Džiugina, kad nepaisant balandžio 1 d. nerimtumo, pelningų įmonių tarp šią dieną atsiradusių kur kas daugiau nei nuostolingų“, – komentuoja S. Žilinskas.

Iš viso pačią nerimčiausią metų dieną registruotose įmonėse įdarbinti 3543 darbuotojai, tad akivaizdu, jog „balandinukės“ nėra didelės įmonės ir pagal personalo kiekį patenka tik į labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių kategorijas. Daugiausiai – 177 darbuotojus – samdo Šiaulių miesto savivaldybės paslaugų centras, o iš komercinių įmonių – staklėmis prekiaujanti Grinforta (157). Tačiau net 1023 įmonės nebeturi nei vieno žmogaus. Jei tai ne mažosios bendrijos, panašu, kad tokios tuščios įmonės realiai ir nebeveikia.

Turto turi, bet tik keletas

Gimusios balandžio pradžioje įmonės dideliais turtais pasigirti negali. Tik 123 įmonės valdo vieną ar kelias transporto priemones. Iš viso bendras „balandinukų“ parkas sudaro 1623 vienetus. Didžiausią autoparką (281) valdo bendrovė „Anarus“. Tarp melagio dieną gimusių įmonių yra turinčių „Porsche“ bei „Maserati“ automobilius.

Kaip ir bendrai Lietuvos ūkyje, daugiausiai iš registruotų balandžio pirmąją deklaruoja užsiimančios paslaugomis (61,8 proc.). Užsiimančių prekyba turime 21,5 proc., o gamyba – 16,7 proc.

„Balandinukų“ sveikata šlubuoja

Vis dėlto labai nemažai įmonių, pradėjusių veiklą nuo balandžio 1-osios, kaip rodo „Creditreform Lietuva“ analitikų duomenys, nėra geros kreditinės sveikatos. Į bankrutuojančių, nemokių ar labai žemo kreditingumo verslų rėžį patenka net 65,3 proc., į žemo – vidutinio kreditingumo – 23,3 proc., o į aukštesnio nei vidutinis – nepriekaištingo kreditingumo diapazoną – tik 11,4 proc. visų reitinguotų įmonių.

Tiesa, 24 įmonės gali pasipuikuoti ilgalaike stabilia veiklos, dėl kurios joms suteiktas CrefoCert STABILUS sertifikatas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją