Kaip teigiama projekto aiškinamajame rašte, tokio siūlymo tikslas – skatinti vartotojų ekologinį sąmoningumą ir atsakomybę.

Taip pat mažinti vienkartinių pakuočių naudojimą, uždraudžiant neatlygintinai dalyti maisto ir gėrimų vienkartinę pakuotę viešojo maitinimo vietose bei įpareigojant viešojo maitinimo įstaigas siūlyti daugkartines maisto ir gėrimų pakuotes, jeigu maistas ir gėrimai vartojami vietoje, taip kuriant paskatas daugkartinės maisto ir gėrimų taros sistemos vystymuisi.

Motyvuojama, kad siekiant mažinti vienkartinių plastikinių gaminių naudojimą Europos Sąjungoje, dar 2019 m. buvo priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo.

Nors jis nustato konkrečias priemones, padėsiančias mažinti šių gaminių naudojimą, valstybės narės priemones gali pasirinkti ir pačios, o sprendimus priimti nacionaliniu lygmeniu, tačiau Lietuva dėl to iki šiol nieko nesiėmė.

Siūloma, kad toks įstatymas galiotų vienkartiniams tiek maisto, tiek gėrimų indams, tačiau jų nemokamo dalijimo draudimai įsigaliotų skirtingai.

Teigiama, kad atsižvelgiant į tai, kad vienkartinei gėrimų tarai jau šiuo metu yra daugybė alternatyvų, daugkartinės gėrimų taros sistemos jau yra prieinamos Lietuvos vidaus rinkoje bei kuriamos ir bandomos naujos, toks reikalavimas galėtų būti taikomas jau nuo 2024 m. sausio 1 d. Reikalavimai, susiję su maisto patiekimu vienkartinėje taroje viešojo maitinimo vietose, galėtų būti įgyvendinami nuo 2025 m. sausio 1 d., taip numatant laiko ūkio subjektams bei vartotojams pasiruošti.

Lauktų baudos iki 200 eurų

Įstatymų projektus inicijavęs Seimo narys Kasparas Adomaitis teigė, kad konkreti suma, koks turėtų būti vienkartinės pakuotės mokestis klientui, nustatyta nebus. Verslas mokestį galės nusistatyti pats.

„Sprendimą paliksime pačiam verslui, kadangi situacijos yra labai skirtingos, būtų sudėtinga nustatyti konkrečias sumas“, – teigė jis.

Aiškinamajame rašte taip pat buvo pateikiama, kad tai verslui padėtų sutaupyti lėšas už įprastai dalijamas vienkartinę tarą, didintų ekologinę atsakomybę.

Jei įstatymas bus priimtas ir jo nebūtų paisoma, lauktų baudos. Fiziniam asmeniui numatyta bauda gali siekti nuo 30 iki 60 Eur, o maitinimo paslaugų teikėjams nuo 100 iki 200 Eur.

Redakcija primena, kad šiuo metu įstatymuose nėra įtvirtinto draudimo viešojo maitinimo vietose neatlygintinai dalyti maisto ir gėrimų tarą/indus. Taip pat nėra numatyta, kad viešojo maitinimo vietose, vartojimui vietoje, kaip alternatyva vienkartinėms maisto ir gėrimų pakuotėms turi būti pateikiama neatlygintinai daugkartinė maisto ir gėrimų pakuotė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)