Finansų ministerija siekia papildyti NKL planą veiklomis, pasinaudojant skolinimosi instrumento galimybe ir „REPowerEU“ iniciatyvos lėšomis. Informuoti Europos Komisiją (EK) apie numatomą prašomos paskolos apimtį Lietuva turi iki 2023 m. kovo 30 d.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tikina, kad atnaujintą planą EK neformaliai pateikti planuojama balandžio 11 d., oficialiai – balandžio 28 d.

„Po galutinių neformalių derybų su EK, kurios vyksta nuolat, balandžio 28 d. planuotume oficialiai pateikti planą EK ir tikimės spartaus Komisijos patvirtinimo. Tikimės, kad maždaug liepos mėnesį planas galėtų būti patvirtintas ir priemonės pradėtos įgyvendinti", – trečiadienį Vyriausybės pasitarimo metu teigė G. Skaistė.

Būtinybė keisti NKL planą iškilo dėl 125 mln. eurų sumažintos RRF dotacijų sumos Lietuvai (dėl sėkmingų Lietuvos makroekonominių rodiklių). Siekiant nemažinti plano ambicijų, ši suma bus kompensuota iš paimtos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF fondo) paskolos ir papildomų „REPowerEU“ iniciatyvos Europos Sąjungos (ES) lėšų (193,7 mln. eurų).

Taip pat planas papildytas naujomis investicijomis.

Teikiamas pasiūlymas papildomai investuoti 1941,99 mln. eurų. Iš jų paskola iš RRF fondo sudarytų 1743,59 mln. eurų, „REPowerEU“ iniciatyvos ES lėšos – 193,7 mln. eurų ir nepanaudotos „Brexit“ rezervo lėšos – 4,7 mln. eurų.

Pažymima, kad investicijos į pramonės žalinimą bus finansuojamos per nacionalinių plėtros įstaigų teikiamas paskolas (ar kitus skolinimo instrumentus) siekiant, kad kartu su NKL lėšomis į projektus/įmones būtų investuojamos ir kredito įstaigų ar kitų finansų institucijų lėšos.

Taip pat su atsakingomis ministerijomis derinami NKL plane esamų plano priemonių pakeitimai dėl force majeure aplinkybių, atsižvelgiant į esamą ekonominę ir geopolitinę situaciją (tiekimo grandinių sutrikimas, infliacija, objektyvūs vėlavimai). Jie bus pateikti EK kartu su naujomis priemonėmis.

Gavusi Vyriausybės pritarimą NKL plano papildymui ir paskolos dydžiui, Finansų ministerija informuos EK apie paskolos dydį 2023 m. kovo 30 d.