BFK pirmininkas Mindaugas Lingė tvirtina, kad išskirtinės aplinkybės, kurios susidarė dėl Rusijos karo veiksmų Ukrainoje tebedaro didelę įtaką ir mūsų ekonomikai. Pasak jo, dėl to turime atidžiau stebėti ekonomikos ir valstybės finansų situaciją ir bendrą klimatą.

„Ekonomikos raidos scenarijus yra svarbus pagrindas pradedant projektuoti kitų metų biudžetą. Pavasario sesijoje Seime laukiama Vyriausybės teikiamų mokestinių pokyčių projektų. Todėl svarbu prasminga ir dėl šios priežasties aptarti bendrą ekonominę situaciją“, – Eltai teigė M. Lingė.

„Džiugina, kad nepaisant didelio neapibrėžtumo šalies ūkio augimas šiemet išliks teigiamas ir sieks 0,5 proc. Viltingai nuteikia, kad optimistiškiau vertinami ir infliacijos mažėjimo tempai“, – sakė jis.

ELTA primena, kad po Lietuvos ekonomikai sudėtingos 2022 m. pabaigos ir 2023 m. pradžios šalies ūkis antrąjį pusmetį turėtų augti sparčiau. Infliacija ir toliau mažės, tačiau dar ne iki siekiamo 2 proc. lygio. Vis dėlto šiemet darbo užmokesčio augimas turėtų viršyti infliaciją, o vartotojų perkamoji galia pradės didėti, praneša LB.

LB tikina, kad infliacija mažėja nuo 2022 m. rugsėjo mėn. pasiekto piko ir tam didžiausią įtaką turi energijos išteklių kainos. Pavyzdžiui, dujų kainos Europoje sumažėjo iki lygio, kuris buvo dar prieš prasidedant Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą. Vis dėlto centrinių bankų atidžiai stebimas grynosios infliacijos rodiklis, skaičiuojamas atmetus nepastovias energijos ir maisto kainas, euro zonoje vis dar nemažėja. Todėl Europos Centrinio Banko bazinių palūkanų normų didinimas yra būtina priemonė prieš didelę infliaciją ir jos neigiamą poveikį ekonomikai ir vartotojų perkamajai galiai.

Ekonomikoje jau juntamas anksčiau priimtų pinigų politikos sprendimų poveikis – ilgainiui tai padės sugrąžinti infliaciją į siekiamą 2 proc. lygį. Lietuvos banko ekonomistai prognozuoja, kad 2023 m. infliacija dar sieks 9 proc., o 2024 m. ji sumažės iki 2,7 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją