Būsimas barmenas Laurynas, paprašytas parodyti drebančias rankas, jas rodo ir nesidrovi.
„Truputį jaudinuosi“, – pripažįsta jis.

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos mokinys kartu su dar dešimt būsimų padavėjų-barmenų, keturiais virėjais ir trimis mokytojais mokykliniu autobusiuku atvažiavo iš rajono į vadinamą didmiestį praktikuotis.

„Kupiškyje tik mokykloje aptarnauju, dar nesu normaliame restorane aptarnavęs“, – sako padavėjo-barmeno profesijos mokinys.

Profesijos mokytojai irgi nervinosi.

„Tai pirmas mūsų kartas kur nors išvažiuoti. Šiaip mokiniai važiuoja į profesinio rengimo centrus save išbandyti, bet taip praktiškai restoranuose – pirmą kartą“, – sako mokytoja Indra Balčiūnienė-Gintautė.

Restorane šiandien ne tik pietūs, vakarienė, bet ir senjorų renginys. Žmonių – daug, atsakomybė jaunimui padidėjusi.

„Rizikų yra didelių, gali visko atsitikti. Tokį renginį, kurį patikime mokiniams, rengiame antrą kartą. Tai patys iššūkį vertiname kaip nemažą, nes yra daug faktorių – maisto sauga, ne tik aptarnavimas“, – pažymi restorano „Vasaris“ vadovė Miglė Gruzdienė.

Paprastai tariant, restorano klientas neturi įtarti, kad dirba neprofesionalas.

„Pirmiausia turime saugoti klientą, po to patiekalą, gėrimą ir, aišku, save“, – sako mokytoja.

Būsimi virėjai profesijos mokosi trejus metus, barmenai-padavėjai pusmečiu trumpiau. Kai kas jau darbo dairosi, traukia geri lietuviški restoranai.

„Kepsniai, steikai, žuvys, bulvės, viskas kas prie orkaitės ar už jos, daržovės, salotos – aš tiesiog dievinu maistą“, – šypsosi virėjo profesijos mokinys Erikas.

Vakarė svajoja cepelinus virti Airijoje, kur dirba jos sesuo.

„Labai mėgsta kitas šalis, kitą kalbą, labiau anglų nei lietuvių“, – pripažįsta mergina.

Gastronomijos profesinių šiandien Lietuvoje – didelis trūkumas, sako restorano vadovė. Ir dėl tos pačios emigracijos, kur didesnės algos, ir dėl to, kad šios profesijos iki šiol nėra patrauklios. Visi nori būti virtuvės šefais, o ne pradėti nuo skutamų bulvių ar plaunamų indų.

„Personalo trūkumas, dabar juos užpildė ukrainiečiai, bet jie kažkada iškeliaus, todėl suprantame, kad turime auginti jaunąją kartą“, – pažymi restorano vadovė.

Toje pačioje Kupiškio verslo mokykloje kelerius metus iš mokymo programų buvo išbraukta barmeno-padavėjo specialybė, nes iš aplinkinių rajonų visai nebuvo kam mokytis.