Ekonomistas kalbėjo, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) akivaizdžiai persistengė su bazinių palūkanų didinimu, o tai euro zoną prives prie recesijos, kuri ateis jau šią vasarą.

„Didelė recesija – neišvengiama. Nors ECB ir Lietuvos bankas ramina, manau, kad visi puikiai suprantame, kad su tokiomis palūkanų normomis jos neišvengsime. Tai reiškia, kad šių metų rudenį ECB pradės mažinti palūkanas, o kitų metų pradžioje ECB bus priverstas imtis naujo ekonomikos skatinimo.

Įsivaizduoju, kad analogiškai elgsis ir JAV centrinis bankas, o kartu matysime ir spartų Kinijos ekonomikos atsigavimą nuo COVID. Galiausiai, naujas pinigų spausdinimas ir Kinija išprovokuos dar vieną infliacijos bangą“, – sakė A. Izgorodinas.

Jis sutiko, kad iš vienos pusės ECB kovodamas su infliacija elgiasi teisingai, tačiau iš kitos pusės, priemonės, kurios yra pasirinktos, jos prives prie to, kad bus reikalingas dar vienas pinigų įliejimas į ekonomikas.

„Neatmesčiau, kad infliacija šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje priartės prie 2 proc., bet kitų metų II pusmečio gale vėl įsibėgės“, – prognozavo jis.

Aleksandras Izgorodinas

Lietuvos bankas prognozuoja, kad šiemet infliacija šalyje sieks 9 proc., o kitąmet sumažės iki 2,7 procento.

„Vis dėlto centrinių bankų atidžiai stebimas grynosios infliacijos rodiklis, skaičiuojamas atmetus nepastovias energijos ir maisto kainas, euro zonoje vis dar nemažėja.

Todėl ECB bazinių palūkanų normų didinimas yra būtina priemonė prieš didelę infliaciją ir jos neigiamą poveikį ekonomikai ir vartotojų perkamajai galiai.

Ekonomikoje jau juntamas anksčiau priimtų pinigų politikos sprendimų poveikis – ilgainiui tai padės sugrąžinti infliaciją į siekiamą 2 proc. lygį“, – anksčiau buvo rašoma LB pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)