„Tai yra didėjanti problema Europoje. Iš mūsų tirtų 230-ies vadinamų žaliųjų etikečių, kurios vartotojams dažnai siūlo vieną ar kitą papildomą paslaugą, kad jie įsigydami prekę tausoja aplinką, gamtą, mažina emisijas, tai virš 50 proc. jų buvo paremtos niekuo ir yra absoliučiai klaidinančios vartotojus. Yra marketinginis triukas, vadinamas žaliasis smegenų plovimas ir ši problema yra auganti“, – Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Kadangi rinkoje poreikis žalių prekių, paslaugų auga, ypatingai tą matome Vakarų Europos, Skandinavijos šalyse, kur vartotojas renkasi ekologiškas, aplinkai draugiškas prekes, bet dažnu atveju pirkėjas lieka apgautas. Dažnu atveju, tokia prekė kainuoja ir didesnius pinigus, bet tai, už ką sumoki, tu to negauni. Tai yra absurdas ir džiaugiuosi, kad trečiadienį pristatyta direktyva padės užtikrinti, jog tokia situacija nepasikartotų“, – pažymėjo jis.

Europos Komisijos (EK) narys akcentuoja, kad vartotojui yra sunku įrodyti, jog ant prekės esančioje etiketėje nurodyta informacija yra klaidinga.

„Įsivaizduokite, nusipirkote buteliuką vandens, ant kurio užrašyta, kad jis yra išgautas tausojant bioįvairovę. Galite pasakyti, ar buteliukas tuščias, ar pilnas, labai lengvai, bet tikrai negalite pasakyti, kaip jis buvo išgautas. Ir dažnai už tokį skelbiamą draugišką klimatui ir aplinkai išgavimo būdą, sumokate kažkokią šiek tiek didesnę kainą ar bent jau gamintojas stengiasi į save taip atkreipti dėmesį“, – sakė politikas.

EK direktyva užtikrins, kad gamintojai laikytųsi nustatytų taisyklių

V. Sinkevičius tikina, kad pasiūlyta EK direktyva užtikrins, jog gamintojai laikytųsi nustatytų taisyklių ir pateiktų visą išsamią informaciją. Anot jo, bus galimos tik verifikuotos etiketės, o naujų etikečių kūrimas bus neįmanomas.

„Tos (etiketės – ELTA), kurios bus verifikuotas, tas ženklinimas užtikrins, kad nėra painiavos tarp vartotojų ir tai kažką reiškia.

Taip pat nebebus įmanoma sukurti naujų, išgalvotų ženklinimų, bet taip pat ir metodikų. Metodikos bus universalios ir patvirtintos Europos Sąjungos teisės aktais“, – aiškino eurokomisaras.

„Be jokios abejonės, naudojant vieną ar kitą metodologiją ir pateikiant žaliąjį teiginį, bus privaloma nurodyti šaltinį ir visą informaciją, kuri taip pat galės būti prieinama viešai. Ir, pagaliau, egzistuos galimybė teikti skundus ir spręsti ginčus dėl bet kokių neatitikimų“, – teigė jis.

Tiki, kad direktyva padės išspręsti didėjančią problemą

Eurokomisaras mano, kad patvirtinus direktyvą ženkliai sumažins „žaliojo smegenų plovimo“ atvejus, nes įmonės nenorės rizikuoti vengdamos gręsiančių didelių baudų.

„Tai bus taikoma ne tik įmonėms gaminančioms Europoje, bet ir importuojančioms įmonėms, trečiosiose pasaulio šalyse pagamintoms prekėms. Tikiu, kad tai padės visiškai išspręsti šią didėjančią problemą, bet aišku, visada direktyva yra gera tiek, kiek geras yra jos įgyvendinimas“, – vylėsi V. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją