„Antrasis mokėjimo prašymas planuojamas teikti po to, kai bus pakeistas „Naujos kartos Lietuva“ planas, įskaitant RePowerEU dalies įtraukimą į planą. To kontekste taip pat bus peržiūrimi kai kurie dabartinio plano rodikliai ir po plano formalaus patvirtinimo taryboje teiksime antrąjį mokėjimo prašymą su numatomais 17 rodiklių, už juos planuojame iš EK gauti dar 300 mln. eurų“, – trečiadienį Seimo Europos reikalų komitete kalbėjo V. Markevičienė.

„Pozityvios žinios tokios, kad jau dabar to mokėjimo prašymo kontekste esame pasiekę 8 rodiklius iš reguliacinių ir 2 iš investicinių rodiklių, tai progresas ir būsimo antrojo mokėjimo prašymo kontekste yra gana reikšmingas“, – pažymėjo ji.

Tuo metu kalbėdama apie RePowerEU planą, viceministrė tikino, kad iki šiol yra tęsiamos neformalios derybos su EK, tad oficialiai planas turėtų būti pateiktas EK balandžio pabaigoje.

„Tuomet vyksta standartinės plano vertinimo procedūros, kaip buvo su „Naujos kartos Lietuva“ planu, jos turėtų užtrukti keletą mėnesių ir dėl to planuojame liepos mėnesį gauti EK pritarimą. Visgi, kadangi savo planavimo procesus pradėjome gana anksti, tam tikros investicijos tiek į renovaciją, tiek į atsinaujinančios energetikos plėtrą jau yra numatytos ir valstybės biudžete, kurį patvirtino Seimas“, – aiškino V. Markevičienė.

„Tai reiškia, kad kai jau turėsime neformalių derybų gana aiškų rezultatą, nebūtina laukti galutinio plano patvirtinimo ir galėsime judėti su ambicingais planais, kuriuos išsikėlė Lietuva per gana trumpą likusį instrumento galiojimo laikotarpį“, – tikino ji.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje EK patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (angl. RRF) dalies rodiklių vertinimą. Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, EK nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuvai nepasiekus visų rodiklių, 565 mln. eurų prašymas bus patenkintas iš dalies.

Finansų ministerija nurodo, kad Lietuvai skiriama per pusę milijardo eurų. 31 tinkamai pasiektas rodiklis rodo didelę pažangą įgyvendinant Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“.

Šie rodikliai apima reformas žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos srityse, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo sistemos reformas, inovacijų ir mokslo rėmimo priemones, socialinės apsaugos ir užimtumo priemones, taip pat skaitmeninių duomenų saugojimą RRF įgyvendinimui stebėti.

EK nustatė, kad du su mokesčių sistemos reforma susiję rodikliai nebuvo tinkamai pasiekti. Europos Komisija pripažįsta, kad Lietuva ėmėsi pirmųjų žingsnių siekiant šių dar nepasiektų rodiklių, tačiau dar reikia nemažai nuveikti. Todėl EK pradeda dalies mokėjimo sustabdymo procedūrą.