„Reikia pripažinti, kad regimybė egzistuoja. Kreipiausi į VTEK dėl to ryšio, kad būtų išaiškinta, ar jis nepažeidžia etikos ir kitų reikalavimų‟, – teigė trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Armonaitė, buvusi A. Belickaitės bendraklasė.

A. Armonaitė: neturiu, ką slėpti

„Pati kreipiausi į VTEK, nes turime kliautis institucijomis. Kreipėsi viceministras (Vincas Jurgutis – red.) taip pat į VTEK dėl savo santykio. Apskritai, matyt, yra apie ką pagalvoti mums kaip politinei organizacijai, rekomenduojant savo nariams, užimantiems tam tikras pozicijas, rekomenduojant jų artimiesiems įsivertinti, kaip tai gali būti sutikta visuomenėje‟, – teigė ministrė, paklausta, kokią mato išeitį iš situacijos.

Ji patikino, kad nei ji, nei kitas politikas nesikišo į A. Belickaitės laimėtą konkursą.

„Situacija yra labai nemaloni, bet visiškai neturiu ką slėpti. Agnė Belickaitė buvo mano klasiokė, mes mokėmės ir politikos mokslus kartu‟, – teigė ministrė, nesureikšminusi šių santykių.

Ji sako kasdien nebendraujanti su A. Belickaite ir neprisimenanti, kada pastarąjį kartą matėsi.

Paklausta, koks jos santykis su susisiekimo viceministre Agne Vaiciukevičiūte, A. Armonaitė teigė, kad panašus, tačiau viceministrė dirbanti kitoje ministerijoje.

„Panašus, irgi esame seniai pažįstamos, mokėmės toje pačioje mokykloje ir klasėje. Bet vėl: ji ten dirba ne dėl to. Ji yra Laisvės partijos steigėja, esame buvusios aktyvios Liberalaus jaunimo narės‟, – sakė A. Armonaitė.

Ministrės teigimu, ši situacija jai ypač nemaloni dėl to, kad pati Laisvės partija deklaruoja aukštus skaidrumo standartus.

Aušrinė Armonaitė

„Labai daug dirbau tam, kad mūsų ministerijos konkursai būtų skaidrūs ir vieši. Dėl to dabar tą ryšį sieti su įmone (Lietuvos geležinkeliais – red.), kuri net nėra mums pavaldi tiesiogiai, man yra labai nemaloni‟, – teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Ir aš, ir Laisvės partija esame tie, kurie pirmiausiai sau taikė aukščiausius skaidrumo standartus, pirmiausiai ta vieša diskusija nemaloni dėl to. Antra, žmonės gali dalyvauti visokiuose konkursuose. Bet apskritai, aš asmeniškai nesikišu net į savo pavaldžių ministerijų konkursus. Politikas neturėtų žinoti detalių, kaip valdoma valstybės valdoma įmonė‟, – sakė ministrė.

Pasak A. Armonaitės, apie A. Belickaitės naujas pareigas ji sužinojo jau patekus informacijai į viešumą.

Pasiteiravus, ar ji savo vyrui patartų nepretenduoti į ministerijoms pavaldžių įmonių pareigas, atsakė, kad „jis to nedaro ir tikrai nedarys‟.

Viceministras: supratome, kad tai gali sukelti insinuacijų

Viceministras Vincas Jurgutis teigė, kad sutuoktinė jį buvo informavusi dėl to, kad gavo pasiūlymą dalyvauti konkurse, ir dėl apsisprendimo „pabandyti savo jėgas‟.

„Galbūt šeimynines diskusijas nereikėtų aptarinėti čia. Natūralu, kad šeimoje dėl įvairių dalykų kalbamasi ir bendraujama‟, – teigė jis, paklaustas, ar žmona A. Belickaitė tarėsi dėl galinčių kilti problemų.

Jis pabrėžė, kad sprendimus jo antroji pusė priima savarankiškai, klausimai šeimoje aptarti tiek, kiek jie susiję su šeimos bendru gyvenimu, tačiau A. Belickaitės motyvų reikia teirautis jos pačios.

Naujos pareigos (asociatyvi nuotr.)

Ekonomikos ir inovacijų viceministro, Laisvės partijos nario V. Jurgučio žmona A. Belickaitė nuo praeitos savaitės užėmė korporatyvinių reikalų direktorės pareigas Lietuvos geležinkeliuose. Juos valdo Susisiekimo ministerija, kurios vadovas Marius Skuodis yra deleguotas taip pat Laisvės partijos. Šios ministerijos viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė yra A. Belickaitės buvusi bendraklasė.

V. Jurgutis patikino, kad niekaip nedarė ir negalėjo daryti įtakos konkursui, kuriame dalyvavo ir kurį laimėjo jo žmona.

„Galiu pasakyti labai aiškiai ir atvirai, kad jokių veiksmų, kurie galėtų vienaip ar kitaip daryti bent menkiausią įtaką konkurso rezultatams, nedariau, neketinau daryti.

Lygiai taip pat dėl to nesu aptarinėjęs Agnės dalyvavimo konkurse nei su ekonomikos ir inovacijų ministre, nei su kitais ministrais – tam, kad nebūtų ta tema eskaluojama ir nebūtų daromas protegavimas. Tai buvo labai sąmoningas sprendimas‟, – sakė V. Jurgutis.

Pasak V. Jurgučio, natūralu, kad viešumoje kilo abejonių, dėl to jis esą kreipėsi į VTEK, išdėstydamas visas aplinkybes ir prašydamas pateikti rekomendacijų.

„Tai, matyt, išsklaidymas abejonių viešumoje yra labai svarbus ir aktualus‟, – sakė V. Jurgutis.

„Supratome, kad tai gali kelti tam tikrų insinuacijų. Tiesą sakant, šiek tiek apmaudu, kad tos insinuacijos buvo „pateptos‟ tam tikromis interpretacijomis, kurios, kaip kalbame, aiškėja, kad nebuvo teisingos. Dėl to labai noriu, kad atsakingos institucijos įvertintų tai.
 Vincas Jurgutis

Insinuacijos, ką ir minėjau: kad įtaka konkursui niekaip nebuvo daroma, niekas nesusisiekė nei su vienu, nei su kitu ministru‟, – sakė V. Jurgutis.

V. Jurgutis: nepotizmo nebuvo

Paklaustas, ar sutinka su ministrės pozicija, kad čia esama interesų konflikto regimybės, jis teigė, kad taip atrodyti gali veikiausiai bet kada.

„Regimybė matyt, gali kiekvienoje temoje egzistuoti bet kada. Kalbant apie nepotizmą, labai aiškiai, sakau, kad jo nebuvo. O jums jau vertinti, ar buvo, ar ne.

Kalbant apie interesų konfliktą, noriu atkreipti dėmesį, kad Lietuvos geležinkeliai nėra Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldi įstaiga, o jeigu man kaip viceministrui tektų priimti vienokius ar kitokius klausimus, susijusius su Lietuvos geležinkeliais, nuo tokių klausimų reikėtų nusišalinti, jeigu tai keltų kažkokį viešųjų ir privačių interesų derinimo konfliktą‟, – sakė V. Jurgutis.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė jau buvo įvertinusi skandalą, komentuodama jį socialiniuose tinkluose.

„Man yra labai gaila, kad po Edmundo Jakilaičio post’o ir jo perspausdinimo žiniasklaidoje aš turiu įrodinėti, kad nesu žirafa. Apie tai, kad Agnė (Belickaitė – red.) pretenduoja į tas pareigas, aš nežinojau ir kad laimėjo, irgi ne.

Daug dirbame, kad Lietuvoje įmonės būtų depolitizuotos, nepriklausomos ir kad nebebūtų bebrų užtvankomis. Todėl toks kaltinimas yra skaudus ir, aišku, lenda „po oda‟. Šiaip, manau, Agnė pajėgi pati susirasti darbą. Gaila, kad po 30 metų vis tiek daug kas galvoja, kad viskas „kaip anksčiau‟ ir kad kažkas kažką kažkur turi „įkišti‟, nes tik taip galima daryti karjerą‟, – rašė A. Armonaitė.

Susisiekimo ministras turi raginimą Lietuvos geležinkeliams

Susisiekimo ministerija atsiuntė „Delfi“ ministro Mariaus Skuodžio komentarą, kuriame jis, be kita ko, ragina Lietuvos geležinkelius paaiškinti, kaip jiems sekasi išvengti net interesų konflikto regimybės.

„Ministras susisiekimo srities įmonių darbuotojų atrankų procesuose niekaip nedalyvauja. Kiek man dabar žinoma, tai buvo vieša atranka, dalyvaujant atrankos agentūrai, o galutinį sprendimą priėmė Lietuvos geležinkelių vadovas.

Lietuvos geležinkeliams, kaip ir bet kuriai kitai susisiekimo srities įmonei, keliamas lūkestis vengti ne tik interesų konflikto, bet ir tokio konflikto regimybės bei žalos reputacijai. Kaip įmonės valdybai ir vadovybei sekasi tai užtikrinti, raginu juos viešai paaiškinti“, – komentare teigia M. Skuodis.

Ministerija detaliau nekomentavo klausimo, ar, jos vertinimu, A. Belickaitės ir viceministrės Agnės Vaiciukevičiūtės pažintis galėjo turėti įtakos pirmosios paskyrimui į aukštas pareigas LTG.

Lietuvos geležinkeliai nusprendė kreiptis į išorės audito bendrovę

Lietuvos geležinkeliai trečiadienį išplatino dar vieną komentarą šia tema. LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas teigia, kad visi bendrovės darbuotojai yra atrenkami per atrankas – tokiu būdu pasirenkamas stipriausias kandidatas, užtikrinami įvairovės, lygių galimybių ir skaidrumo principai.
Egidijus Lazauskas

„LTG korporatyvinių reikalų direktoriaus(-ės) atrankoje dalyvavo 36 kandidatai. Dalis jų kreipėsi patys, dalį pakvietė talentų paieškos partneriai „Alliance for Recruitment“. Su 16 stipriausių kandidatų kalbėjosi LTG personalo komanda. Su 5 atrinktais kandidatais kalbėjausi ir galutinį sprendimą priėmiau aš.

Sprendimą priimti Agnę Belickaitę į šias pareigas priėmiau dėl jos turimų kompetencijų ir sukauptos įvairiapusės patirties dirbant ir konsultuojant įmones ir organizacijas, veikiančias skirtinguose sektoriuose‟, – komentare teigia E. Lazauskas.

Jis patikino, kad nei šiuo, nei kitu komandos nario pasirinkimo atveju prieš apsispręsdamas neaptarinėjo to su politikais ar valdybos nariais, „niekada nesu sulaukęs jų klausimų ar įžvalgų šia tema‟.

Priėmęs sprendimą, apie jį E. Lazauskas teigia informavęs LTG Skyrimo ir atlygio komitetą.

„Vykdydami atranką laikėmės visų viduje pasitvirtintų procedūrų ir aukščiausių skaidrumo principų. Tačiau matydami viešojoje erdvėje keliamus klausimus nusprendėme kreiptis į išorės audito bendrovę prašydami įvertinti vykusią korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos procedūrą bei pateikti ekspertines rekomendacijas ateities atrankoms‟, – teigia E. Lazauskas.

LTG trečiadienį jau platino komentarą šia tema, teigdami, kad pirmame atrankos etape tiek su agentūros pasiūlytais, tiek ir su tiesiogiai į šias pareigas kandidatavusiais specialistais interviu atliko LTG grupės personalo specialistai. Antrame atrankos etape su jais kalbėjosi LTG grupės generalinis direktorius, kuris ir priėmė galutinį sprendimą.

Atranka trukusi apie 2,5 mėnesio, o po to dar vyko privaloma pasirinktos kandidatės patikra, komentuoja bendrovė.

Belickaitė: mano sąžinė rami

A. Belickaitė socialiniame tinkle rašė, kad jos sąžinė yra rami.

„Agnė (Vaiciukevičiūtė, susisiekimo viceministrė – red.) buvo mano klasiokė, taip. Laisvės partiją konsultavau kaip laisvai samdoma konsultantė, sutartys yra prieinamos viešai, to taip pat niekada neslėpiau. Su politine komunikacija ir skirtingomis partijomis apskritai esu dirbusi daug tiek Lietuvoje, tiek užsienyje (…).

Agnė Belickaitė

Su absoliučiai niekuo iš Laisvės partijos politikų neaptarinėjau ir nederinau savo sprendimo priimti darbo pasiūlymą LTG. Dėl labai paprastos priežasties: jei jie būtų apie jį žinoję, tai būtų galėję atrodyti blogai. Panašu, kad nežinojimas taip pat nepadeda‟, – rašė A. Belickaitė.

„Tokie faktai. Suprantu, kad juos interpretuoti galima kaip tik norisi. Bet mano sąžinė – rami‟, – sako A. Belickaitė.

Su A. Belickaite „Delfi“ kol kas nepavyko susisiekti.

Jos vyras, ekonomikos ir inovacijų viceministras V. Jurgutis irgi buvo paskelbęs įrašą socialiniame tinkle, teigdamas, kad nepotizmo apraiškų situacijoje nėra. Tą jis pakartojo ir trečiadienį.

„Viešoje erdvėje perskaičiau, kad anot kai kurių žmonių, Agnė padarė „amoralų‟ ir „bebrišką‟ sprendimą, atsiliepdama į Lietuvos geležinkelius atstovaujančios headhunterių (personalo paieškos – red.) agentūros pasiūlymą dalyvauti darbo konkurse.

Ką aš žinau: jokio nepotizmo nebuvo ir negalėjo būti. Agnė labai sąmoningai nederino savo apsisprendimo su jokiais politikais (nederino, tiesą sakant, ir su manim, bet buvimas vyru suteikė privilegiją bent jau būti informuotam), nes tai būtų neskoninga, blogai ir dvelktų praeities kvapais‟, – rašė viceministras.

Vadovybė

Jis toliau teigia, kad valstybės valdomų įmonių valdymas yra depolitizuotas, o jo žmona supratusi, jog politinės sąsajos „jai bus primintos‟.

„Žinodama, ką gali tekti praeiti, pasirinko rizikuoti priimdama darbo pasiūlymą, nes turi didelių ambicijų keičiant LTG įvaizdį. Todėl dabar situaciją priima stoiškai‟, – sako V. Jurgutis.

„Reputacija – neįkainojamas dalykas, dėl to savo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaraciją pakeičiau pirmą Agnės darbo dieną, o rytoj kreipsiuosi į VTEK prašydamas įvertinti ir atlikti tyrimą, kaip praktiškai ir teoriškai mano santuokiniai ir profesiniai ryšiai čia galėjo būti sumaišyti. Nes priminsiu, kad dirbu ne toj ministerijoj, kuri kuruoja geležinkelius‟, – rašo V. Jurgutis.

A. Belickaitė prieš tai dirbo nekilnojamojo turto plėtros bendrovių grupės „Omberg group“ rinkodaros ir komunikacijos vadove, taip pat viešųjų ryšių agentūroje „Integrity PR‟.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)