Jau pernai gruodį muitininkai pastebėjo, kad fiziniai asmenys į Lietuvą veža ne tik cigaretes ir alkoholį, bet ir kur kas daugiau Ukrainos valiutos – grivinų. Dažniausiai tai daro Rusijos Baltarusijos piliečiai.

„Tai kelia minčių, kad tai gali būti pinigai, kurie atkeliauja iš okupuotų teritorijų, kurie buvo pagrobti kare. Tokiu būdu tuos pinigus bandoma legalizuoti“, – sako generalinės prokurorės pavaduotojas Saulius Verseckas.

Į Europos Sąjungą deklaravus galima įvežti bet kokios valiutos, tačiau suma negali viršyti 10 tūkst. eurų. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) siūlo pataisas, kad Ukrainos valiutai būtų taikoma išimtis.

„Siūlome, kad Rusijos ir Baltarusijos piliečiai negalėtų į Lietuvą įsivežti grivinų. Jos dabar vežamos ir nelegaliai, t. y. nedeklaruojant, ir neviršijant 10 tūkst. eurų ribos“, – aiškina NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Prokurorai jau pradėjo net devynis ikiteisminius tyrimus dėl galimo neteisėtai užgrobtų Ukrainos pinigų plovimo. Kalbama apie 80 mln. grivinų, arba daugiau kaip 2 mln. eurų.

Saulius Verseckas

„Jei tai yra nusikaltimo dalykas, jei tie pinigai įvežami kontrabanda, tai jiems taikomas konfiskavimas. Tuomet pinigai atitenka valstybei, bet jei būtų nustatyta, kad jie įgyti padarius nusikaltimą, pavyzdžiui, apiplėšus banką, tai mes galėtume pinigus grąžinti Ukrainai“, – sako S. Verseckas.

Pasak L. Kasčiūno, konfiskuotos Ukrainos grivinos bet kokiu atveju Lietuvoje neturėtų užsilikti: „Būtų išmintinga, jei mes šitą užgrobtą turtą konfiskuotume ir grąžintume Ukrainai, tokiu būdu prisidėdami prie pasipriešinimo Rusijai.“

Pasak prokurorų, daugiau bandymu įvežti grivinas pastebi ne tik Lietuva, bet ir mūsų šalies kaimynės.

„Pastaruoju metu tokių pinigų įvežimas išaugo Latvijoje. Tai gali būti susiję su griežta Lietuvos politika tokių asmenų atžvilgiu, nes pas mus grivinų srautas pradėjo mažėti“, – teigia generalinės prokurorės pavaduotojas.

Lietuvos bankas situacijos dėl grivinų nekomentuoja, o kai kurie ekonomistai tokiais Rusijos ir Baltarusijos piliečių bandymais įvežti Ukrainos valiutą į Lietuvą labai stebisi. Esą net Lietuvos piliečiams įnešti grynuosius pinigus į banko sąskaitą nėra paprasta, nes priežiūra labai didelė.

Sigitas Besagirskas

„Jeigu kalbame apie trečiųjų šalių piliečius, tai iš tikrųjų situacija prilygsta katastrofai, nes reikia užpildyti begalę dokumentų, pateikti pinigų kilmės dokumentus ir panašiai“, – sako ekonomistas Sigitas Besagirskas.

Pasak jo, Rusijos piliečiai Ukrainoje prisiplėštoms grivinoms išplauti gali rasti daug palankesnių vietų nei Lietuva. Pavyzdžiui, tai galima padaryti Šiaurės Kipre, į kurį „galima atvažiuoti su kuprine, prikimšta įvairios valiutos ir niekas neužduos klausimo, iš kur tie pinigai“.

Čia galite pasižiūrėti visą LNK reportažą: