G. Paluckas reaguodamas į pristatytą reformą sakė, kad svarbiausias dalykas yra tas, jog mokesčiai turi būti paprasti, teisingi ir adekvačiai atliepti biudžeto išlaidas.

„Žiūrint į tai, kas siūloma, yra teigiamų momentų, bet yra ir visiškai nesuprantamų. Kaip pavyzdys, teigiamu galėčiau įvardyti investicinę sąskaitą. Tai visuomenės narius skatina investuoti, rūpintis senatve ir t.t.

Keistas sprendimas yra mažinti mokesčius itin dideles pajamas uždirbantiems asmenims. Iki šiol, kas uždirbdavo virš 60 VDU, mokėdavo 32 proc GPM., o dabar tai keičiama į 25 proc. Tai daug uždirbančių asmenų mokesčių naštos mažinimas.

Dar vienas blogas momentas, kad visiškai neliečiami jokie vartojimo mokesčiai. Jokia prasme. Atrodo, kad jų išvis nėra, nors pasiūlymų būta“, – komentavo jis.

Pasak G. Palucko, jis teigiamai vertina tai, kad stengiamasi užkardyti „žaidimus“ su verslo liudijimais.

„Dabar yra žaidžiamas arbitražas: kas labiau apsimoka – individuali veikla, verslo liudijimas, darbo santykiai. Tie žaidimai uždaromi. Tai leis eliminuoti gudravimus“, – sakė jis.

Tačiau neišspręstas, anot jo, liko juridinių asmenų pelno mokestis, kuris pririštas prie apyvartos.

„Gerai, kad nebeliko darbuotojų skaičiaus aspekto, bet ką pabrėžia VMI, kitos institucijos, čia taip pat matyti ryškus arbitražas, kai veikla išskaidoma į skirtingas įmones, kai artėji arti 300 tūkst. Eur., o tada toliau „sėdi“ su 5 proc. pelno mokesčiu. Ši problema dar labiau gilinama“, – sakė politikas.

Kalbėdamas apie NT mokestį, jis tikino matantis didelę problemą. Mokestis, anot jo, įneša labai daug sumaišties.

„Reikia žiūrėti medianas, vertes, viskas kinta. Kitaip tariant, tu pats sau mokesčio nesusiskaičiuosi niekaip. Trūksta paprastumo, nors dėl visuotinumo – viskas gerai, jis turi būti“, – teigė jis.

Galiausiai, kaip apibendrino, mokesčių reformoje yra tiek pliusų, tiek minusų.

„Jeigu mes taip siaurai suprantame mokesčius ir neliečiame nei akcizų, nei vartojimo mokesčių, palengviname naštą dideles pajamas gaunantiems asmenims, tai labai aišku, kur link eina ši mokesčių sistema – mažina apmokestinimą dideles pajamas turintiems asmenims, bet, kita vertus, iš apačios, to gyvulių ūkio, mėgina ištraukti tuos, kurie labai piktnaudžiauja individualia veikla“, – sakė G. Paluckas.

Daugiau apie šiandien pristatytą mokesčių reformą skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)