Profesionali plaukų kirpimo meistrė Andžela Umbrasė dirba pagal individualios veiklos pažymą ir sako, kad jei jai kils mokesčiai, tai smogs labai stipriai.

Pastaruoju metu ir taip, anot jos, jau teko veržtis diržus dėl COVID, infliacijos, energetinės krizės.

„Tai smogtų labai stipriai. Jau per vieną veido pusę gavome, tai dabar tektų atsukti antrą. Tik to labai nesinori“, – teigė ji.

Į viešumą nutekėjo dalis mokesčių reformos siūlymų, kuriuos finansų ministrė pristatė koalicijos partneriams.

Užuot užkirtusi kelią spekuliacijoms, ministrė mokesčių reformą laiko po devyniais užraktais.

„Artimiausiu metu visas paketas bus pristatytas visuomenei, o tuomet ir galėsite įvertinti, ar tai, kas buvo pateikta žiniasklaidoje, buvo korektiška, ar ne. Galiu pasakyti, kad tikrai ne visiškai tiksliai“, – komentavo ministrė.

Vienas iš siūlymų – įvesti dar vieną 25 proc. GPM tarifą dirbantiems pagal darbo sutartis. Mažiau uždirbantiems dabar galioja 20 proc. GPM, o didžiausias pajams gaunantiems – 32 proc. GPM.

„Žmonėms, kurie dirba pagal darbo sutartį situacija jokiais aspektais nepablogės“, – žadėjo ministrė.

25 proc. tarifas būtų taikomas tiems, kurie per metus uždirba nuo 114 iki 228 tūkst. Eur popieriuje, kitaip tariant, maždaug 1 proc. dirbančiųjų.

„Trečio tarifo atsiradimas neišskaidrintų mokesčių sistemos, bet ją padarytų dar sudėtingesne ir painesne. O tikslas lyg buvo išskaidrinti ir išgryninti sistemą“, – kalbėjo „Luminor“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas.

VMI duomenimis, pagal individualios veiklos pažymą šiuo metu dirba daugiau nei 200 tūkst. žmonių, jiems yra taikomas 15 proc. GPM, o kaip jis galėtų keistis, kol kas neaišku. Anot ekonomistų, vienodinant tarifus, jų didinti nereikėtų.

„Jie labiau turėtų būti mažinami, o ne didinami. Mokesčių našta turėtų būti perkeliama į ekologinius, vartojimo mokesčius, turto mokesčius“, – sakė Ž. Mauricas.

Ministrė leidžia suprasti, kad mokesčiai, dirbantiems pagal individualią veiklą didės.

„Tokių žmonių, kurie dabar naudojasi išskirtinėmis aplinkybėmis ir moka mažesnius mokesčius, gali būti, kad situacija pasikeis. Stengsimės, kad mokestinė našta būtų paskirstoma sąžiningiau ir apmokestinimas būtų panašesnis į darbo santykius“, – teigė ji.

Kalbama, kad pagal individualios veiklos pažymą dirbantiems bus didinami „Sodros“ mokesčiai.

Dar beveik 60 tūkst. gyventojų Lietuvoje dirba su verslo liudijimu, tad pastariesiems siūloma įvesti pajamų lubas – 24 tūkst. Eur per metus. Uždirbus daugiau, tektų išsiimti individualios veiklos pažymą, tad mokesčiai didėtų ir jiems.

Koalicijos partneriai su tokiais siūlymais supažindinti paskutinę minutę, o visuomenei reformą planuojama pristatyti antradienį.

„Dabar įstatymų projekto nėra nė vieno. Mes ir toliau esame „pakabintoje“ situacijoje“, – sakė Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

„Kiekvienas žmogus skaičiuojasi savo pajamas ir kiek jis turės pinigų. Lygiai taip įmonė, verslo aplinka turi būti prognozuojama. Aš raginčiau tą procesą viešinti“, – sakė ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Opozicija apie mokesčių reformą teigė irgi neturinti žalio supratimo.

„Kai ponų valia bus ir kitiems pristatyti, tikimės, kad irgi gausime konkrečias žinias. Dabar yra tik iš konteksto ištraukti pamąstymai“, – kalbėjo Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis

„Pakartosiu premjerės patarėjo žodžius, kad Finansų ministerijai yra laikas išlįsti iš bunkerio“, – sakė ir Rasa Budbergytė.

S. Skvernelis teigė bendrai netikintis, kad mokesčių reforma įvyks.

„Tiek laiko tempė, prisižadėję, kad kažkas bus, ir nieko nepadarė, kol negavo „pendelio“ iš EK“, – teigė jis.

Anot prezidento Gitano Nausėdos, mokesčių reforma yra svarbiausias šios Seimo sesijos darbas, tačiau nuo vertinimų kol kas susilaiko.

„Delfi“ vakar paviešino „darbinio“ mokesčių reformos dokumento gaires. Jose – pokyčiai laukia ne tik nekilnojamojo turto (NT) turėtojų. Liktų ne visos lengvatos, keistųsi gyventojų pajamų mokesčio tarifai, už didesnes dovanas tektų mokėti mokesčius.

Apie tikslius pokyčius skaitykite čia.