„Labai išsamus projektas. Mums reikia laiko su juo susipažinti, nes mes jį matėme pirmą kartą. Tiek kaip ekonomikos ir inovacijų ministrė turėsiu pasiūlymų verslo aplinkos apmokestinimo srityje, norime, kad būtų daugiau galimybių verslams augti, mažiau jų plėtra, naujos investicijos apmokestinamos. Tačiau turėsime pasiūlymų ir kaip partija, liečiančių ypatingai gyventojų pajamų apmokestinimą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė A. Armonaitė.

„Detalių kol kas nenoriu komentuoti, nes vakar vėlai vakare susipažinome su projektu“, – pridūrė ji.

Laisvės partijos pirmininkė taip pat aiškino, kad reikia labai atsakingai žiūrėti į komunikaciją apie mokesčių reformą, nes kiekvienas žmogus ir įmonė skaičiuojasi savo pajamas.

„Reikia labai atsakingai žiūrėti į komunikaciją apie tai, nes kiekvienas žmogus skaičiuojasi savo pajamas ir kiek jis turės pinigų. Lygiai taip pat įmonė, verslo aplinka, turi būti prognozuojama. Raginčiau tą procesą viešinti nuosekliai ir tikiuosi, kad greitai tai bus padaryta“, – sakė ji.

A. Armonaitė pažymi, kad tai, jog bus skirtingų pasiūlymų dėl mokestinių pakeitimų yra visiškai normalu ir jų reikia tikėtis. Ji akcentuoja, kad svarbu, jog Lietuvoje būtų prognozuojama mokestinė ir investicinė aplinka.

„Normalu turėti pasiūlymų, demokratinėje valstybėje, kurioje koalicija sudaryta iš kelių politinių jėgų. Labai yra svarbu, kad Lietuvoje ir mokestinė, ir investicinė aplinka būtų prognozuojama, stabili ir labai aiškiai iškomunikuota, o politikai atsakingi už tam tikras sritis visada turės savo matymą ir mes ministerijoje turėsime pasiūlymą ir dėl verslo apmokestinimo, ir dėl talentų, ir kai kurių kitų dalykų“, – komentavo ministrė.

ELTA primena, kad Vyriausybė kovo pradžioje patvirtino artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programą, kurioje įvardyta mokesčių sistemos peržiūra.

Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą. Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.

Pernai lapkritį Lietuvoje viešėjo Pasaulio banko atstovai, pabrėžę šalies mokesčių sistemos spragas: daugiau nei dvigubai už Europos Sąjungos vidurkį didesnį Lietuvos surenkamo pridėtinės vertės mokesčio atotrūkį bei pajamų nelygybę.

Institucija siūlo visus pajamų šaltinius apmokestinti vienodai, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų būdo, taip pat pajamas apmokestinti progresyviu tarifu, sumažinant mokestinę naštą uždirbantiems mažiau.

Pasaulio bankas taip pat suskaičiavo, kad Lietuvoje galioja 72 skirtingi apmokestinimo režimai.