„Tiesioginis poveikis ES, atrodo, yra ribotas. Palaikome ryšius su atitinkamomis priežiūros institucijomis. Taip pat galvojame, ko iš tų įvykių galime pasimokyti, kalbant apie rizikų ribojimo priemones, priežiūrą, bankų krizių valdymą ir indėlių draudimą“, – Europos Parlamento plenariniame posėdyje Strasbūre trečiadienį kalbėjo M. McGuinness.

„Padėtį JAV atidžiai stebime“, – patikino už finansines paslaugas, finansinį stabilumą, kapitalo rinkų sąjungą ir sankcijų įgyvendinimą atsakinga eurokomisarė.

Praėjusį penktadienį bankrutavo į startuolius orientuotas ir 16-as didžiausias JAV kreditorius „Silicon Valley Bank“ (SVB). Šis bankrotas laikomas didžiausiu banko žlugimu po 2008 metų finansų krizės.

Netrukus žlugo ir kitas amerikiečių bankas – „Signature Bank“. Tai pakurstė nuogąstavimus dėl galimos platesnės bankų krizės.

M. McGuinness teigimu, SVB griūtis ES nėra reikšminga dėl „labai ribotos“ šio banko veiklos Bendrijos šalyse.

„Banko Vokietijos filialas jau paskelbė moratoriumą, tačiau indėliams tai įtakos neturėjo. Danijoje SVB taip pat vykdė veiklą, tačiau neturėjo operatyvinio filialo ir jame nebuvo indėlių“, – europarlamentarams kalbėjo ji.

Vis tik, Europos Komisijos atstovės teigimu, apie 209 mlrd. JAV dolerių aktyvų turėjusio banko bankrotas rodo besikeičiančią finansinę padėtį pasaulyje ir Europoje.

„Palūkanų normų kaita sukūrė naują atmosferą. ES finansų sistema ir bankai koreguoja savo veiklą. (...) Šioje besikeičiančioje aplinkoje turime išlikti atidūs – infliacija ir augančios palūkanų normos kelia naujus iššūkius Stabilumo ir augimo pakto įgyvendinimui“, – dėstė ji.
„SVB įvykiai yra puikus pavyzdys, kas gali atsitikti“, – sakė M. McGuinness.

Pasak eurokomisarės ES bankininkystės sektorius bendrai yra geros būklės, tačiau indėlių apsaugai ir finansiniam stabilumui užtikrinti jam reikalinga veiksminga krizių valdymo sistema.

„Tai, apie ką šiandien kalbame, iliustruoja, kaip svarbu turėti tvirtą, efektyvią krizių valdymo sistemą, kurioje būtų priemonės, leidžiančios dirbti su visų rūšių bankais“, – teigė M. McGuinness.
ELTA primena, kad Kalifornijos valstijos bankininkystės reguliuotojai uždarė SVB penktadienį, kovo 10 dieną, ir paskyrė Federalinę indėlių draudimo korporaciją banko indėlių valdytoja.

Mėgindamas pritraukti kapitalą nykstantiems indėliams kompensuoti, bankas patyrė 1,8 mlrd. JAV dolerių nuostolį, parduodamas 27 mlrd. JAV dolerių vertės obligacijų.

Silicio slėnio banko bankrotas tapo didžiausiu nuo 2008 metų, kai sužlugo „Washington Mutual“, – įvykis, išprovokavęs finansinę krizę, kuri ilgus metus stabdė ekonomiką. 2008 metų krachas paskatino sugriežtinti taisykles tiek JAV, tiek už jų ribų. Nuo tada reguliavimo tarnybos taiko griežtesnius reikalavimus JAV bankų kapitalui siekdamos, kad atskirų bankų bankrotas nepakenktų finansinei sistemai ir apskritai ekonomikai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją