„Neapsigaukite – tai, kuo dabar gyvena verslas tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje nėra joks grįžimas prie „business as usual“ (angl. įprastos padėties – ELTA). Neturėtume leistis užhipnotizuojami vienos kitos optimistiškesnės ekonomikos prognozės ir tuomkart pakritusių energijos kainų.

Energijos kainos Europoje ir toliau išlieka didesnės nei mūsų pagrindinių konkurentų, o mokestinis režimas joje, palyginti su pasauliniais standartais, yra kur kas griežtesnis“, – antradienį feisbuke parašė jis.

V. Janulevičius pastebėjo, kad įtampas indikuoja ir Lietuvos pramonininkų konfederacija lūkesčių indeksas (žemiausias, nuo jo skaičiavimo pradžios 2015 m.), jas patvirtina ir neseniai europinės verslo organizacijos „BusinessEurope“ atliktos apklausos rezultatai. Anot jos, trys svarbiausi iššūkiai, su kuriais susiduria verslas yra aukštos energijos kainos, reguliacinė našta, griežtas mokestinis režimas.

„Vis dažniau sužinau apie įvairius atšaukiamus investicinius planus Europoje. Iškeliaujančios investicijos tik patvirtina, kad deindustrializacijos grėsmė yra visiškai reali. Apie jokį „business as usual“ tokiomis aplinkybėmis negali būti kalbos.

Non-stop kalbėti apie būtinybę stiprinti ES konkurencingumą, o tada papunkčiui griebtis naujų politinių iniciatyvų (vien 2023 m. Europos Komisija planuoja pateikti 43 (!) naujas politines iniciatyvas) dažnu atveju neatliekant tinkamo jų poveikio vertinimo yra mažų mažiausiai nenuoseklu, o iš tikrųjų dabartinėmis pasaulio ekonomikos ir geopolitinėmis aplinkybėmis – pavojinga“, – dėstė LPK prezidentas.

V. Janulevičius patarė susikoncentruoti į energetinės autonomijos ir mažesnių energijos kainų užsitikrinimą, tiekimo grandinių trikdžių eliminavimą, prieigos prie kritinių žaliavų užsitikrinimą ir prekybos galimybių plėtojimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją