Prieš metus prasidėjus karui Lietuvoje aktyviai veiklą vykdė 1368 rusiško ir 1068 baltarusiško kapitalo įmonės.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, Rusijos kapitalo įmonėse per metus darbuotojų sumažėjo du kartus iki 558, jiems mokamas vidutinis 1444 Eur darbo užmokestis. Tuo tarpu baltarusiško kapitalo įmonėse darbuotojų per metus padaugėjo 10 proc. iki 1399, jiems mokamas vidutinis 1497 Eur darbo užmokestis.

540 rusiško ir baltarusiško kapitalo įmonių yra įdarbinę bent vieną darbuotoją, 32 įmonėse dirba daugiau nei 10 darbuotojų, didžiausioje jų, Baltarusijos kapitalo bendrovėje, dirba 129 žmonės.

Karas Ukrainoje ženkliai pakeitė verslo požiūrį į rytinių kaimynių, ypač Rusijos, kapitalo įmones. Lietuvos įmonės aktyviai ieško informacijos apie savo partnerius, tikrina jų verslo sąsajas su diktatorių valdomų šalių kapitalu, – sakė „Okredo“ vadovė dr. Gerda Jurkonienė. – Praėjus metams nuo karo pradžios, kreditavimo ir reputacinės rizikos, kylančios dėl įtemptos geopolitinės situacijos, vis dar išlieka svarbiausiu dienotvarkės klausimu versle. Visgi turiu pagirti Lietuvos įmones, nes nemaža jų dalis pertvarkė savo vidinius rizikų vertinimo procesus, įtraukė privalomą partnerių patikrą dėl galimų verslo sąsajų su rusišku ar baltarusišku kapitalu ir sėkmingai išvengė reputacinių rizikų“.

Dalis anksčiau veikusių Rusijos ir Baltarusijos kapitalo įmonių buvo išregistruotos ar likviduotos, tačiau yra ir tokių, kurios dalį akcijų perleido kitiems asmenims ar įmonėms, todėl duomenys apie jų kapitalo kilmę viešai verslui tapo nebeprieinami. Tokių įmonių, galimai paslėpusių pagrindinę kapitalo kilmę, nuo 2022 metų vidurio yra apie 50.

„Svarbu paminėti, kad ši situacija, kuomet įmonių kapitalo kilmės nėra galimybių sužinoti, nėra nauja. Duomenys apie įmonių akcininkus, kai jų yra daugiau negu vienas, saugomi po devyniais užraktais, tad pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus verslas neturi galimybių tinkamai įvertinti kylančių rizikų“, – sakė G. Jurkonienė.

443 rusiško ir baltarusiško kapitalo įmonės veikia prekybos bei remonto srityse, 164 teikia transporto ir sandėliavimo paslaugas, 135 užsiima profesine, moksline, technine veikla.

210 įmonių yra skolingos Sodrai daugiau nei 25 Eur. Minimų šalių kapitalo įmonės iš viso Sodrai yra skolingos 222 tūkst. Eur.

„Rusijos ir Baltarusijos kapitalo įmonių apžvalgą ruošėme remdamiesi Juridinių asmenų registro duomenimis. Tenka apgailestauti, kad išsamiai įvertinti, kiek įmonių yra valdomos rusiško ar baltarusiško kapitalo, apžvelgti jų verslo apimtis bei pokyčius, nėra galimybės dėl teisės aktuose taikomų duomenų prieinamumo apribojimų“, – pastebėjo G. Jurkonienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją