„Atvejų, kai Rusijos fiziniai ir juridiniai asmenys, pasitelkdami tarpininkus, bandė apeiti jiems taikomas sankcijas, nustatyta ir Lietuvoje. Žvalgybos duomenimis, pasinaudojant įmonėmis ir asmenimis Lietuvoje, buvo bandoma organizuoti Vakarų įrangos ir jos komponentų, tinkamų naudoti ir karinėms reikmėms, tiekimą į Rusiją“, – rašoma dokumente.

Vertinimą parengusių Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento duomenimis, siekiant išvengti kontrolės ir sankcijų režimo, dažniausiai taikomi šie būdai: deklaruojant prekes muitinėje teikiami klaidingi duomenys ir prekių aprašymai – taip slepiama tikroji prekių paskirtis, o gabenant prekes per ilgą tarpininkų grandinę slepiami galutiniai gavėjai.

„Rusijos fiziniai ir juridiniai asmenys, kuriems taikomos sankcijos, labai tikėtina, yra suinteresuoti galimybėmis ir būdais pervesti lėšas į kitas šalis, kurti fiktyvias įmones trečiosiose šalyse, išvengti lėšų pervedimams taikomų ribojimų ar perorganizuoti valdomus verslus, nuslepiant galutinį naudos gavėją. Neatmestina, kad šioms schemoms įgyvendinti bus siekiama pasitelkti tarpininkus Lietuvoje, anksčiau veikusius ar turėjusius ryšių Rusijoje ar Baltarusijoje“, – rašoma dokumente.

Dar pažymima, kad Rusija bando riboti informacijos apie su Kremliaus režimu susijusius fizinius ir juridinius asmenis, jų valdomas įmones bei turtą, skelbiamą viešuosiuose informacijos šaltiniuose.

„Kremlius tęs tokios informacijos kontrolę. Labai tikėtina, kad bus siekiama riboti galimybes gauti informacijos apie Rusijos piliečių ir subjektų, kuriems taikomos sankcijos, ryšius, turto ir įmonių valdymo schemas.

Dažnai Rusijos fiziniai ir juridiniai asmenys, kuriems taikomos sankcijos, organizuoja valdomų įmonių perleidimą tretiesiems susijusiems asmenims, šeimos nariams, fiktyvų jų pardavimą ar pervadinimą. Verslo ir finansų valdymo konsultantai, įmonės ar atskiri fiziniai asmenys, padedantys išvengti sankcijų, rizikuoja ne tik savo ir valstybės reputacija, bet ir teisine atsakomybe“, – rašoma dokumente.

Ten pat pažymima, kad dėl tarptautinių sankcijų Rusijos ekonomikai strateginę reikšmę turintiems energetikos, pramonės, kariniam ir finansų sektoriams kyla didelių iššūkių. Rusijos bendrovės negali užsitikrinti reikiamų prekių, įrangos, jos komponentų iš Vakarų šalių tiekimo, todėl stringa jų veikla.

„Rusijoje veikiantys subjektai ieško būdų apsirūpinti reikiama įranga ar eksportuoti produkciją, kuriai taikomos sankcijos. Žvalgybos duomenimis, Rusijos piliečiai ir verslo subjektai bando organizuoti sankcijų apėjimo schemas. Prioritetas – užsitikrinti sankcijomis ribojamų prekių ir įrangos, kurios gali būti naudojamos kariniams tikslams, poreikius. Į šias schemas siekiama įtraukti ES veikiančias įmones, dažniausiai tas, kurios ir anksčiau plėtojo prekybą su Rusija ir Baltarusija, tiekė joms Vakarų prekes ir įrangą“, – rašoma dokumente.

Informacija, kuria remiantis padaryti vertinimai šiame dokumente, baigta rinkti 2023 m. vasario 5 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją