„Šiandien mes neturime viso paketo ant stalo. Tai yra problema, nes manau, kad turėtume turėti kiek galima anksčiau visą mokesčių reformos paketą, nes priešingu atveju mes tiesiog rizikuojame normaliai nebeapsvarstyti pavasario sesijoje ir tada sprendimai nusikeltų į rudenį, o tai jau būtų visiškai arti kitų rinkimų ir iš to kiltų papildomų iššūkių“, – ketvirtadienį Prezidentūroje teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat aiškino, kad yra numatęs teikti tam tikras iniciatyvas, kaip dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) ir minimalios mėnesinės algos (MMA) dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms spartesnio suartinimo ir investicinės pelno lengvatos pratęsimo.

„Tačiau esame numatę teikti tam tikras iniciatyvas, pvz. dėl NPD spartesnio suartinimo su MMA dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms. Taip pat dėl investicinės pelno lengvatos pratęsimo, tačiau tie sprendimai susiję su numatomu mokesčių paketu, kuris turi būti pateiktas Vyriausybės Seimui. Jeigu ten bus analogiški arba labai panašūs, žinoma, mes neatmetame galimybės savo iniciatyvas atsiimti, nes nėra jokios prasmės jas teikti dar kartą atskirai“, – sakė politikas.

G. Nausėda pažymėjo, kad investicinės pelno lengvatos pratęsimui yra praktiškai vienbalsis sutarimas su visomis Seimo frakcijomis.

„Dėl investicinės pelno lengvatos, visos pusės sutarė ir Prezidentūroje organizavome susitikimą su Seimo frakcijomis, ekonomistais ir praktiškai visi vienu balsu sutarė, kad ši lengvata turi būti pratęsta“, – tikino jis.

Galiausiai šalies vadovas neatmetė galimybės dėl bankų viršpelnių pajamų apmokestinimo ir kitų idėjų. Tačiau, jis pabrėžė, kad svarbiausia, jog mokesčių reforma netaptų imitacine tik tam, kad greičiau pasiimtume Europos Sąjungos (ES) pinigus.

„Neatmetu galimybės dėl bankų, gali dar kažkokių atsirasti idėjų, bet būtų labai gerai, kad mes kaip galima greičiau apsispręstume ką svarstome ir svarbiausia, jog ši mokesčių reforma netaptų imitacine vien tik tam, kad įvykdytume formalų kriterijų ir greičiau pasiimtume Europos Sąjungos pinigus. Tikslas nėra toks. Tikslas yra užtikrinti daugiau teisingumo mokesčių sistemoje, nedidinant bendrojo mokesčių naštos lygio. Tai nėra lengva pasiekti, tačiau tai galime padaryti“, – akcentavo G. Nausėda.

Seimo pirmininkė: mūsų interesas, kad mokesčių reformos klausimai judėtų kuo greičiau

Tuo tarpu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad finansų ministrė yra patvirtinusi, jog detaliai naujausius mokestinius pasiūlymus koalicijos partneriams dar pristatys. Pasak jos, interesas yra, kad šie klausimai judėtų kuo greičiau.

Finansų ministrė yra patvirtinusi, kad dar detaliai pristatys koalicijos partneriams naujausius pasiūlymus ir jie bus pristatyti Seime. Mūsų interesas yra, kad šie klausimai judėtų kuo greičiau ir kuo anksčiau, t. y. kad būtų palikta laiko diskutuoti Seime“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Kalbėdama apie galimas užsibrėžtas linijas iš Liberalų sąjūdžio pusės, politikė tikino, kad raudono linijos nėra brėžiamos, tačiau bet kuris pasiūlymas dėl mokesčių didinimo bus ypatingai kruopščiai vertinamas.

„Iš Liberalų sąjūdžio pusės sakyčiau, kad mes raudonų linijų nebrėžiame, bet suprantama, kad ypatingai kruopščiai vertintume bet kurį pasiūlymą dėl mokesčių didinimo. Drauge taip pat suprantame, kad didėjant poreikiui finansuoti gynybą ir kitiems poreikiams, reikia realistiškai vertinti valstybės galimybes. Laukiame labai detalaus pristatymo iš Vyriausybės, ministrės pusės ir tuomet lauks procesas jau parlamente“, – teigė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad Vyriausybė praėjusią savaitę patvirtino artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programą, kurioje įvardyta mokesčių sistemos peržiūra.

Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti Mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą. Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

G. Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusį ketvirtadienį teigė, kad svarbiausia, jog Vyriausybės parengti mokestiniai pakeitimai būtų sėkmingai pateikti – tam, kad Lietuva įgyvendintų visus Europos Komisijos iškeltus reformų rodiklius ir gautų pilną ES finansavimą. Kol kas, įgyvendinus 31 iš 33 rodiklių.

Kiek truks parlamento diskusijos kitose įstatymų svarstymo stadijose, anot jos, yra „visiškai antraeilis dalykas“.

Seimo pavasario sesija prasideda penktadienį.