„Dabar matome, (...) kad praėjusių metų biudžeto deficitas realiai bus žemiau 2 proc.“ – trečiadienį interviu Eltai sakė ji.

Kaip žinia, 2022 m. gegužę Seimui patikslinus valstybės biudžetą, numatytas deficitas siekė 4,9 proc. bendrojo vidaus produkto. Tačiau šiemet Finansų ministerija pranešė, kad 2022 m. į valstybės biudžetą faktiškai gauta – 15,9 mlrd. eurų, t. y. 9,5 proc. daugiau nei planuota.

„Išlaidos galimos daryti tik tokiu atveju, jei tai patvirtina Seimas, nustatant valstybės biudžetą. Todėl visos pajamos, kurios buvo neplanuotos – tai reiškia, kad valstybės deficito rodikliai bus geresni negu buvo prognozuojant biudžetą.

Konkrečiai pasakyti rezultatą šiandien dar anksti, reikia suvesti visus galus. Tačiau tikrai matome, kad biudžeto deficitas atrodys geriau, nei buvo galima prognozuoti rengiant 2022 m. korekcijas metų viduryje“, – sakė G. Skaistė.

Ministrė pastebėjo, kad ir šiemet mato, jog tam tikrų išlaidų nereikės.

„Kalbant apie energetikos kompensacijas, matome, kad kainos rinkose yra mažesnės negu buvo prognozuota rengiant biudžetą pagal tuo metu turėtas prielaidas. Jos buvo daromos praėjusių metų rudenį.

Akivaizdu, kad lėšų, kurios buvo reikalingos tiek elektros, tiek dujų kainų kompensavimui, tikėtina, kad reikės mažiau. Tačiau galutinius rezultatus pamatysime metų pabaigoje, kai bus galima suvesti visus galus.

Taip pat matome, kad nepasiteisino tam tikros prielaidos dėl mokestinių atidėjimų. Manėme, kad įmonės plačiau naudosis galimybe – kurios naudoja daug energijos savo sąnaudose, bet tos prielaidos nepasitvirtino, įmonės, visgi, plačiai nesinaudoja ta galimybe. Nors buvome skaičiavę, kad apie 10 proc. įmonių turėtų teise pasinaudoti tokia galimybe pagal savo sąnaudų struktūrą“, – sakė ji.

Elta primena, kad 2023 m. valstybės biudžete gyventojų kompensacijoms elektrai ir dujoms pirmajam pusmečiui numatyta 530 mln. eurų. Šių metų biudžete suplanuotas 4,9 proc. BVP deficitas.

Visą interviu su finansų ministre Gintare Skaiste, kuriame aptarti kompensacijų gyventojams, mokesčių sistemos peržiūros ir kiti klausimai naujienų agentūra ELTA planuoja publikuoti ketvirtadienį ryte.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)