Tik tų lietuvių Seinų „Biedronkoje“ šį kartą sutikau visai nedaug, nes paklausiau reguliariai kaimynėje šalyje apsiperkančių lazdijiečių patarimo, jei galiu, vykti į kaimyninę šalį ne savaitgalį, o darbo dinos rytą. Tokių rekomendacijų sulaukiau po ne itin sėkmingos kelionės, kai „Biedronkoje“ man beliko liūdnai žvalgytis į tuščius mėsos šaldytuvus.

Kuro kainos nesiskiria nuo lietuviškų

Kelionė prasidėjo Veisiejų miestelio degalinėje, bet kuro ten nepyliau, tik nusifotografavau jo kainas: benzinas po 1,50 euro už litrą, o dyzelinas dešimčia centų brangesnis. Prie Lazdijų „Cirkle-K“ net nepristabdžiau, nes ten kuras visada būna brangokas, o štai paskutinė prieš kertant sieną lietuviška EMSI degalinė maloniai nustebino: benzinas – 1,49, dyzelinas – 1,53 euro. Pažiūrėsim ar Seinuose rasiu pigiau.

Pernai kiekviena mano kelionė į Lenkijos pasienio miestelius tapdavo bent jau nelabai nuostolinga, jeigu išvažiuodamas namo prisipildydavau nediduką savo automobilio „Opel Corsa“ baką. Skirtumas nuo lietuviškų benzino kainų kartais sudarė net 30-40 centų vienam litrui, tai galima sakyti, kad į Lenkiją važinėjausi nemokamai.

Apsipirkimas Lenkijoje

Turiu jums pranešti liūdną žinią, kad dabar taip pasipelnyti nepavyks. Visose trijose Seinų degalinėse, įsikūrusiose prie kelių Lazdijų ir Suvalkų kryptimis, kuro kainos visiškai vienodos. Litras benzino ten kainuoja 6,72 zloto (1,45 euro), o dyzelino net 7,07 zloto (1,53 euro). Važinėju benzinu, bet net prisipylęs pilną 45 litrų baką sutapyčiau tik 1,80 euro.

„Biedronka“ nenori būti pinigų keitykla

Amžinąjį ginčą, kaip naudingiau atsiskaityti Lenkijos parduotuvėse – lietuviško banko kortele ar grynaisiais pinigais – paliksiu apsipirkimo Lenkijoje entuziastų feisbuko grupių diskusijoms. Bet privalau jus informuoti, kad prie pat valstybės sienos, ties Lazdijų – Aradnykų pasienio kontrolės postu, zlotai yra brangesni, negu Seinų miestelyje.

Pasienio keityklose už eurą galėjau gauti lygiai 4,60 zloto, o kioskelyje prie „Biedronkos“ prekybos centro – 4,62. Pastaruoju ir vadovavausi skaičiuodamas, kurią prekę pirkti prasminga, o kurią Lietuvoje galėčiau rasti pigiau.

Ant „Biedronkos“ durų užrašytas gerokai palankesnis pinigų keitimo kursas 4,7073 zloto už eurą, bet juo pasinaudoti galėsite tik tuomet, jeigu turėsite panašią į kasos aparato parodytą pinigų sumą.

Apsipirkimas Lenkijoje

Jeigu apsipirksite už 45 eurus ir duosite 50 eurų banknotą, tai grąžą jums išduos zlotais tuo geruoju kursu. Bet jeigu pirksite „Kaizerio“ bandelę ir butelį pieno, o kasininkei ištiesite 100 eurų banknotą, ji jums mandagiai parodys kelią į keityklą. Pernai ten iškeisdavo bet kokią eurų sumą, net kai pirkau tik pakelį ledinukų, o gautus zlotus leidau „Vynotekoje“ kitapus gatvės. Tokiu būdu „Biedronka“ skatina savo eurus palikti būtent pas juos, bet nesudaro galimybės tik pasinaudoti ja kaip pinigų keitykla.

Darbo dieną pavyko rasti ir mėsos

Paklausiausia pastarųjų dienų „Biedronkos“ preke tapo į kibirus pamerktos įvairiaspalvių tulpių puokštės po 7,99 zloto (1,73 euro). Tiesa, jas perkančių lenkų pastebėti neteko, gal ne taip jau smarkiai jie švenčia Tarptautinę moters dieną. Užtat lietuviai, tiek vyrai, tiek moterys, ėmė ne po vieną puokštę ir nešiojosi rankose po parduotuvę arba krovė į vežimėlius ant sauskelnių, degtinės ir alaus dėžių.

Prie tulpių gal labiau tiktų ne degtinė, o kava, bet 500 g man geriausiai pažįstamos maltos „Jacobs Kronung“ kavos „Biedronkoje“ kainuoja 29,99 zloto (6,49 euro). Atleiskite, mieli sąjungininkai, bet Druskininkų „Lidl“ parduotuvėje vakar ją mačiau po 4,99 euro.

Apsipirkimas Lenkijoje

Pro daržovių skyrių sliūkinu nesidairydamas, nes iškart už jo manęs laukia mėsos šaldytuvai – tie patys, kuriuos vieną žiemos savaitgalį užtikau ištuštintus pirkėjų iš Lietuvos. Tačiau šį kartą jau buvau gudresnis ir atvažiavau į Seinus darbo dieną.

Apsipirkimas Lenkijoje

Tokia strategija visiškai pasiteisino, nes aptikau kiaulienos kumpį ir mentę po 12,99 zloto (2,81 euro) už kilogramą. Malta kiaulienos mentė kainavo 9,99 zloto (2,16 euro) už 500 g pakuotę, kilogramas atvėsintų vištienos ketvirčių – 5,99 zloto (1,29 euro) už kilogramą.

Bandelė už septynis centus

Pieno skyriuje pirmiausiai pripuoliau prie lenkiškų „Fruvia“ jogurtų po 2,69 zloto (0,58 euro) už 400 g indelį. Anksčiau jau spėjau išragauti visus jų skonius ir įsitikinau, kad labiausiai mėgstu keptų obuolių su cinamonu.

Lenkiškas 2 proc. riebumo pienas nei skoniu, nei butelio dizainu nesiskiria nuo to, kurį perku Lietuvos prekybos centruose. Seinuose jo litras kainuoja 3,49 zloto (0,76 euro). Ir protestuojančių ūkininkų netoliese nepastebėjau.

330 g 18 proc. riebumo grietinės indelį „Biedronkoje“ įsigijau už 3,75 zloto (0,81 euro), o 200 g sviesto „Mleczna Dolina“ kainavo 5,76 zloto (1,25 euro).

Apsipirkimas Lenkijoje

Sviestą reikėtų ant kažko užtepti, bet lenkiška duona, daugumos mano kalbintų lietuvių pirkėjų nuomone, tokia neskani, kad tenka pirkti „Kaizerio“ bandeles. Ypač kai jos tebekainuoja kaip ir prieš metus – 0,33 zloto (0,07 euro). Septynis centus!

Lietuvoje kiaušiniai pigesni

Margučių dažymui lietuviai vargu ar rinksis lenkiškus kiaušinius, nebent ieškos jų Seinų ar Suvalkų turguje, o „Biedronkoje“ 10 M dydžio kiaušinių kainuoja 8,74 zloto (1,89 euro). Kol neatkūriau pernai kiaunės išgalabytos savo vištų kaimenės, „Maximoje“ tokius kiaušinius perku po 1,79 euro, todėl lenkiškus išdidžiai apėjau.

Apsipirkimas Lenkijoje

Litras pigiausio saulėgrąžų arba rapsų aliejaus „Biedronkoje“ kainuoja 9,99 zloto (2,16 euro). Kilogramas kvietinių miltų „Maka babuni“ – 2,59 zloto (0,56 euro), kilogramas cukraus – 5,99 zloto (1,30 euro), pusės litro indelis majonezo „Dekoracyjny“ – 10,99 zloto (2,38 euro).

Kas iš tikrųjų kelionę į Seinus padaro prasminga?

Alkoholinių gėrimų skyriuje vyrai iš Lietuvos net pritūpę grožėjosi litriniu žinomo europietiško prekės ženklo viskio buteliu už 99 zlotus (21,43 euro) ir telefonu su kažkuo emocingai derino būtinybę jį nusipirkti. O ties kalnais degtinės po 21,99 zloto (4,96 euro) už 0,5 litro butelį žmona taikėsi man uždengti akis, bet išsisukau pasakydamas, jog tokią kainą reikia nufotografuoti, nes reportažas be jos bus neobjektyvus.

Apsipirkimas Lenkijoje

„Neapgaudinėkim savęs, ne dėl maisto čia atvažiavom. Moters diena, o paskui artėja Velykos, bus svečių, tai vis tiek reikės pirkti. O dabar ramiai bagažinę užsikraunam ir skambčiodami buteliais neskubėdami riedam namo, tai šventėms kaip ir pasiruošta“, – atviravo Egidijus, į Seinus atkeliavęs pirkti statybinių medžiagų iš Varėnos rajono.

Kiti pirkėjai užsiminė, kad didžiausias kainos skirtumas susidaro perkant rūkalus.

„Čia pakelis trys eurai, pas mus – keturi. Per mėnesį surūkau keturis blokus. Tai pats paskaičiuok, ar man apsimoka važiuoti“, – baksnojo pirštu beveik man į kaktą alytiškis Rolandas.

Kita pirkėjų rūšis į Lenkijos pasienių miestelių prekybos centrus atvažiuoja nereguliariai, bet ieško ten prekių, kurių Lietuvoje neranda. Ir tai nėra tik 95 proc. grūdinis spiritas po 26,99 zloto (5,84 euro) už 200 mililitrų buteliuką.

Dvi šnekios marijampolietės ne tik pačios pirko, bet ir man parodė, kurioje lentynoje galiu rasti lenkišką pušų ūglių sirupą po 5,99 zloto (1,30 euro). Juo pagardinta arbata kvepia lyg pavasariu, lyg batų tepalu, bet skonis – išties įdomus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)