„2022 metai buvo rekordiniai metai Europoje, kai buvo įrengta elektrinių, kurių bendra galia yra virš 40 gigavatų. Tai yra kažkur 50 proc. augimas nuo 2021 metų. Tais pačiais metais Europa nupirko, iš Kinijos būtent, dvigubai didesnį kiekį modulių nei anksčiau“, – praėjusią savaitę „Lietuvos švariųjų technologijų rinkos pristatymo“ metu aiškino V. Aleknavičius.

„Iš visų įrengtų elektrinių apie 75–80 proc. yra įrengiamos su moduliais iš Kinijos. Likusi dalis, tie 20–25 proc. yra su Europoje pagamintais moduliais“, – teigė jis.

Anot vystymo vadovo, problema kylanti iš to, jog Europoje veikiantys saulės energijos komponentų gamintojai, kylant poreikiui, nespėja pakankamai greitai didinti savo gamybos pajėgumo.

„Iš esmės tie 20–25 proc. modulių, 2021 metų duomenimis, yra 100 proc. Europos gamintojų pajėgumo. Viskas, ką Europos gamintojai gali pagaminti, viskas yra pilnai parduodama. Tad šiuo metu didžiausia problema yra spėti vystyti savo gamybinius pajėgumus greičiau, nei didėja saulės modulių patrauklumas rinkoje“, – komentavo jis.

V. Aleknavičius įspėjo, kad tokia priklausomybė nuo kiniškų komponentų dabartinėje geopolitinėje situacijoje galinti tapti „lipimu ant grėblio“.

„Kalbant apie bendrą situaciją rinkoje yra sunku atsiriboti nuo bendros geopolitinės situacijos. Vyksta karas Ukrainoje, kuris ganėtinai aiškiai parodė, visos Europos priklausomybę nuo Rusijos ir būtent nuo Rusijos dujų. Džiugu, kad tą problemą pakankamai gerai sprendžiame ir nuo to atsiribojame. Bet spręsdami vieną problemą, tuo pačiu galimai lipame ant kito grėblio“, – komentavo jis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją