Daug tuščių patalpų

Vaikštinėjant sostinės senamiesčiu pastebėti ištuštėjusias parduotuvių vitrinas – nesudėtinga. Tokių ypač gausu vienoje pagrindinių Vilniaus gatvių – Gedimino prospekte.

„Išnuomojamos prekybinės patalpos“, – skelbia užrašas ant vitrinos.

„Nuoma. 109 kv.m.“, – rašoma ant kito skelbimo, o šalia galima rasti ir mobilų numerį.

„Tokia tendencija – nėra naujiena, tuirnt omenyje ekonominę situaciją“, – pripažįsta tokių komercinių patalpų nuoma Vilniaus centre užsiimantis „Ober-Haus“ komercinio NT projektų vadovas Remigijus Valickas.

Jis teigė, kad tam įtakos šiuo metu turi ir sezoniškumas, tačiau pagrindinė priežastis – visai ne ta.

„Pripažinkime, kad šiokią tokią krizę ekonomikoje šiuo metu turime, o tai atsiliepė ir patalpų neužpildyme.

Kai kur, sakyčiau, su realybe nesusitaikė ir patys patalpų savininkai, jie perlenkia kainas ir dėl to ilgai neišnuomoja patalpų“, – teigė R. Valickas, tačiau, kaip pabrėžė, veiksmas rinkoje vyksta, rotacija – yra, nors ir nedidelė.

„Nors, atrodo, tokių patalpų, tik vienos kitos, einant Gedimino pr. matyti, kad pasirinkimas dabar tikrai yra“, – pridūrė jis.

Su 2008 m. nelygina

Pasak R. Valicko, šiuo metu esančios situacijos su 2008 m. komercinio NT nuomos rinkoje lyginti negalime, bet kad krizė jaučiama, abejonių nėra.

„Prekybininkai pirmiausia ją ir pajaučia. Čia tiek karas, tiek energetikos kainos, tiek pačios ekonomikos atvėsimas, viskas yra susiję.

Nuomininkai irgi nėra linkę atsidaryti naujus taškus ar judėti į kitas patalpas, visi linkę laukti“, – sakė jis.

Gedimino pr. vitrinose matyti ir NT paslaugų bendrovės „Real Game“ nuomos skelbimų.

Komercinio NT konsultacijų kompanijos „Real Game“ partneris Ernestas Adomaitis taip pat vardijo priežastis, kurios, kaip teigė, galėjo turėti įtakos padidėjusiai patalpų pasiūlai.

„Esminė priežastis ta, kad nebereikia nuomininkui būti centrinėje miesto gatvėje tam, kad jį rastų. „Google maps“ platformoje žmonės ieško, pavyzdžiui, artimiausios suši užkandinės ir ją renkasi pagal atstumą, reitingą, foto. Taigi, pasikeitė vietos suvokimas iš esmės.

Kita priežastis – pagrindinių miesto gatvių, tokių kaip Gedimino pr., Vokiečių g. ar Kauno Laisvės al. senoji savininkų nostalgija ir įsivaizdavimas, kad jų turtas yra geresnis, nei paralelinėse gatvėse, lemia didesnius nuomos kainų lūkesčius.

Tačiau atsižvelgiant į pirmąją priežastį, nuomininkai, pavyzdžiui, „Daktaras desertas“, geriau nuomojasi paralelinėje, antrojo svarbumo lygio gatvėje ir sutaupytą „nuompinigių“ skirtumą už išleidžia socialinių medijų reklamai, taip pritraukdami didesnį vartotojų kiekį, negu būdami Gedimino pr. ar pan.

Trečioji irgi svarbi priežastis, pabrangę komunaliniai mokesčiai, šiek tiek pristabdė maitinimo verslų plėtrą, ir po pandemijos atsilaisvinę patalpos nebuvo užpildytos“, – aiškino jis.

Bendrai, kaip teigta pašnekovų, Gedimino pr. šalia Katedros komercinių patalpų nuomos kainos šiuo metu svyruoja apie 30-35 Eur/kv.m., o prie Seimo – įkainiai mažesni. Už kvadratinį metrą ten reikėtų mokėti apie 15 Eur.

Kaip skaičiavo, šiuo metu Gedimino pr. yra apie 3000 kv. m laisvų patalpų nuomai, apie 15 laisvų patalpų.

„Lyginant su praėjusiais metais, laisvų patalpų kiekis padidėjo“, – pridūrė E. Adomaitis.

Pateikė prognozes

„Ober-Haus“ komercinio NT projektų vadovas R. Valickas svarstė, kad situacija dėl komercinės nuomos trumpuoju laikotarpiu stipriai nesikeis.

„Pavasaris, sezoniškumo prasme, gal visad būna kiek aktyvesnis, bet imant bendrą situaciją, didelio pokyčio nuo dabar nebus“, – teigė jis.

Tai reiškia, kad, pasak jo, greičiausiai pokyčių nebus ir NT nuomos kainose.

„Reikia suvokti, kad patalpas nuomoja pasiturintys žmonės, kuriems tos neišnuomotos patalpos neturi labai didelės įtakos, lyginant su kitomis pajamomis. Dėl to greito sprendimo mažinti kainų gali nebūti“, – aiškino R. Valickas.

Komercinio NT konsultacijų kompanijos „Real game“ partneris E. Adomaitis tikino, kad ateičiai mato neblogas tendencijas.

„Laikas parodys, tačiau tendencijos geros – atpigo elektra, infliacija mažėja, o tai sukelia geresnius žmonių lūkesčius ateičiai. Geresni lūkesčiai – didesnis vartojimas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)