Kiek truks parlamento diskusijos kitose įstatymų svarstymo stadijose, anot jos, yra „visiškai antraeilis dalykas“. Ministrė pirmininkė pabrėžia, kad projektai turi atsidurti Seime, kad Lietuva gautų Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšas.

„Labai tikiuosi, kad Seimas priims tuos projektus svarstyti, nes nuo to priklauso ir tai, ar visą priklausančią paramą Lietuva galės gauti iš RRF fondo. Įsigaliojimai yra visiškai antraeilis klausimas. Manau, kad diskusijos nebus nei greitos, nei trumpos – ir gerai, Seimas tegul svarsto. Gal visą vasarą svarstys, rudenį priims, tikrai ne nuo sausio yra privaloma, kad įsigaliotų“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė akcentavo, kad parlamentui bus teikiama mokestinių lengvatų peržiūra ir nekilnojamojo turto mokesčio projektas, kurių svarstymą pradėti Lietuva įsipareigojusi Europos Komisijai (EK) – būtent tam, kad gautų „Naujos kartos Lietuva“ plane numatytą finansavimą.

Jis suteikiamas įgyvendinus tam tikrus EK keliamus reformų rodiklius. Kol kas EK Lietuvai skyrusi tik dalinį 500 mln. eurų mokėjimą, kadangi įgyvendinti 31 iš 33 rodiklių. Nepasiekti būtent mokesčių sistemos reforma susiję rodikliai.

„Todėl, kad šitas įsipareigojimas dar nebuvo įvykdytas, EK šiek tiek atidėjo į šalį dalį Lietuvai priklausančių RRF pinigų – kadangi šiek tiek skirs mums laiko tuos projektus Seimui pateikti. Labai tikiuosi, kad Seimas priims tuos projektus svarstyti, nes nuo to priklauso ir tai, ar visą priklausančią paramą Lietuva galės gauti iš RRF fondo“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Jos teigimu, mokesčių sistemos pakeitimai teikiami ne dėl to, „kad biudžete trūktų pinigų“, o siekiant išspręsti esamas teisingumo problemas.

„Tos išlygos ir išimtys, kurios mokesčių sistemoje egzistuoja ir tikrai jos nepuošia, sukuria arbitražą, tam tikrą neteisingumo jausmą. (...) Kiek reikės šitiems dalykams pereinamųjų laikotarpių yra politinė diskusija išsispręsti“, – kalbėjo premjerė.

Trečiadienį Vyriausybės patvirtino artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programa, kurioje įvardyta mokesčių sistemos peržiūra.

Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti Mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą. Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.

Seimo pavasario sesija prasideda kitą penktadienį.