Vienam pirkėjui – trys agurkai

Pustuštėmis lentynomis – taip dabar atrodo kai kurios JK įsikūrusios parduotuvės.

JK pirkėjai šiuo metu patiria rimtų nepatogumų, nes nuėję į parduotuvę, negali įsigyti tiek prekių, kiek jų norėtų.

Sprendimas, riboti tam tikrų vaisių ir daržovių pardavimus, buvo priimtas prekybos tinklams susidūrus su tiekimo problemomis.

Užsienio spaudoje skelbta, kad „Tesco“, „Aldi“, „Morrisons“ ir „Asda“ klientai dabar gali įsigyti tik po tris prekių vienetus, o „Asda“ apribojo pomidorų, paprikų, agurkų, salotų, brokolių, žiedinių kopūstų ir aviečių pirkimą.

Aiškinama, kad daržovių ir vaisių trūkumą daugiausia lėmė blogi orai Pietų Europoje ir Afrikoje, o įtakos tam turėjo ir aukštos energijos kainos.

Parduotuvė JK

Buvo tikinama, kad būtent dėl jų auginimą šiltnamiuose apribojo ir augintojai, esantys JK ar Nyderlanduose.

Lietuvoje – skirtingos nuotaikos bei įspėjimai

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos administratorė Indrė Lukoševičienė ramino, kad kol kas Lietuvoje trūkumo nėra.

Visgi, kaip teigė, pati ji galinti komentuoti situaciją tik dėl tam tikrų daržovių, mat agurkai ir pomidorai – jau Lietuvos šiltnamių asociacijos atsakomybė.

Ji aiškino, kad daugiausia klausimų šiandien kelia Europoje esantis didžiulis svogūnų trūkumas, tačiau Lietuvoje situacija – valdoma.

„Bet, kiek žinau, Lietuvos rinkoje svogūnų turėtų užtekti“, – sakė ji.

Kaip aiškino, europiniu mastu trūkumą lemia susidėjusios gamtos ir oro sąlygos.

„Vienur jie užmirko, kitur – iškepė. Žmogus negali tam daryti įtakos ir šiemet dėl to yra didelis svogūnų trūkumas.

Kiek teko bendrauti su augintojais, nebuvo sakoma, kad jų Lietuvoje galėtų trūkti“, – sakė atstovė.

Redakcija susisiekė ir su Lietuvos šiltnamių asociacija. Jos narys ir UAB „Agrošiltnamiai“ direktorius Paulius Andriejavas pasakojo, kad Lietuvoje šiuo metu užauginama apie 50 proc. čia suvartojamų daržovių, o likusi dalis – importuojama.

„Šiųmetis derlius Lietuvoje turėtų būti įprastas, nes ūkiai yra investavę į modernias technologijas, todėl temperatūrų svyravimai ar kiti veiksniai yra sukontroliuojami“, – sakė jis, tačiau labiau buvo susirūpinęs dėl likusios importo dalies.

„Tikrai nebus paprasta (atsivežti-red.). Konkuruosime su visa Europa, nes Danijoje daug šiltnamių užsidarė, yra tokių ūkių, kurie veiklą pradės vėliau. Dėl to ir jaučiasi trūkumas.

O šalys, kurios gali mokėti daugiau, jos daržovių turės, čia lygiai taip pat, kaip su energetika“, – kalbėjo atstovas.

Įmonė, kaip tikino, pati užsiima eksportu ir daržoves veža ir į tą pačią JK.

„Vidaus gamyba šiandien neaprūpina jų poreikio ir JK yra priklausoma nuo importo“, – teigė jis ir aiškino, kad panašus scenarijus gali nutikti ir Lietuvoje, mat šiuo metu ūkininkai Lietuvoje patiria dideles sąnaudas, o esančios produkcijos kainos jų nekompensuoja, todėl tai gali lemti ūkių užsidarymą.

„Mes bandome išgyventi. Bandome didinti gamybą, mažindami energetikos sąnaudas ir panašiai, bet dabartinės kainos sąnaudų nekompensuoja“, – pakartojo jis ir pridūrė, kad vartotojas tokios naštos taip pat nepatemps.

Paklaustas, ar mūsų valdžiai šiandien nereikėtų turėti plano B, kuris nutiko ir JK, kai buvo nuspręsta riboti vaisių ir daržovių pardavimus, P. Andriejavas kalbėjo, kad toks scenarijus mūsų šalyje neturėtų pasikartoti, tačiau turėti atsarginius planus – visada sveikintina.

„Neaišku, kas bus toliau“, – įspėjo jis.

Prekybos tinklai: jaučiama įtampa

Ar reikėtų sunerimti, „Delfi“ teiravosi ir prekybos tinklų atstovų.

Prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas kalbėjo, kad ši žiema Maroke ir Pietų Europos šalyse, kuriose užauginama didelė dalis į parduotuves tiekiamų vaisių, daržovių, prieskoninių žalumynų, buvo itin šalta, o tai lėmė ir neįprastai menka šiųmetį derlių.

„Vaisių trūkumą rinkoje dar padidino žemės drebėjimas Turkijoje.

Kaip ir kiti Europos prekybos tinklai, susiduriame su mažesne pomidorų, paprikų, uogų pasiūla ir bendrai išaugusia dalies vaisių bei daržovių savikaina. Planų riboti parduodamos produkcijos kiekį neturime – darome viską, kad klientai mūsų parduotuvių lentynose rastų visų jiems įprastų prekių“, – teigė jis.

„Norfa“ atstovas Darius Ryliškis taip pat kalbėjo apie tam tikras įtampas.

„Jaučiamas ne tai, kad trūkumas, tačiau nedidelė įtampa šioje sferoje, kas liečia daržoves ir vaisius. Tai – dėl padėties Ispanijoje, kuri yra pagrindinė tiekėja Europoje“, – sakė jis.

Paprašytas išskirti, dėl kokių vaisių ar daržovių įtampos didžiausios, buvo teigta, kad tai agurkai ir paprikos.

Visgi, kaip tikino, kol kas jokių ribojimų Lietuvoje imtis nereikėtų.

„Mes sunkiai įsivaizduojame situaciją, kad daržovės ar vaisiai galėtų būti ribojami, kaip JK“, – sakė D. Ryliškis.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė tikino, kad jų tinkle šiuo metu vaisių ir daržovių trūkumo nėra, tačiau sutiko, kad Europoje padėtis – sudėtinga.

„Jokie ribojimai nėra taikomi, dedame visas pastangas, kad galėtume užtikrinti šių produktų pasiūlą ir patenkintume pirkėjų poreikius.

Šiuo metų laikotarpiu didelė dalis daržovių yra tiekiami daugiausiai iš Ispanijos, tačiau šiuo metu Ispanijoje susiduriama su ekstremaliomis oro sąlygomis, tokiomis kaip sniegas, žema oro temperatūra, potvyniai, kurie ženkliai paveikė ir daržovių derlių.

Dėl šio nepalankaus klimato Ispanijoje ženkliai sumažėjus derliui, visoje Europoje yra susiduriama su šviežių daržovių deficitu“, – sakė ji.

Rimi Lietuva“ atstovė Gabrielė Šerėnienė kalbėjo, kad prekybos tinklas turėdamas ilgalaikes partnerystes su tiekėjais stengiasi ir toliau užtikrinti platų vaisių bei daržovių pasirinkimą pirkėjams.

Panašiai sakė ir „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Kol kas neturime jokių vaisių ir daržovių tiekimo sutrikimų. Turime patikimus tiekėjus, ilgalaikes sutartis. „Iki“ prekybos tinkle pirkėjai tikrai ras jiems patinkančius šviežius vaisius ir daržoves“, – teigė atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)