Pasak jos, tai yra siūloma dėl didelio atotrūkio tarp daugiausiai ir mažiausiai uždirbančių, individualia veikla besiverčiančių, asmenų sumokamų mokesčių proporcijos.

„EBPO siūlo apmokestinti individualią veiklą 20 proc. tarifu, tai yra didinti ir artinti prie darbo santykių ir pajamų mokestinį kreditą pradėti taikyti anksčiau. Jeigu dabar 5 proc. tarifas pradeda didėti ties 20 tūkst. ir jis tolygiai didėja iki 35 tūkst. Tai ji pradėti didinti anksčiau, pavyzdžiui ties 5 tūkst. riba“, – praėjusią savaitę Trišalės tarybos posėdžio metu aiškino A. Miknevičienė.

„Vidutiniu laikotarpiu peržiūrėti mokestinio kredito struktūrą. Jie siūlo taikyti standartinę progresinę sistemą ir individualios veiklos pajamoms“, – pridūrė ji.

Pasak Finansų ministerijos atstovės, siekiant didesnio skaidrumo, yra siūloma atsisakyti tikėtinų išlaidų naudojimo skaičiuojant sąnaudas.
„Taip pat siūloma atsisakyti prezumpcinių išlaidų taisyklės, kas paliestų 57 proc. individualią veiklą vykdančių asmenų. Šis siūlymas yra grindžiamas skaidrumu, tai yra tam, kad mokesčių administratoriai žinotų tikrąsias veiklos sąnaudas“, – sakė ji.

Taip pat A. Miknevičienė paminėjo, kad EBPO rekomenduoja artimiausiu metu padidinti įmokas už verslo liudijimus, o vėlesniu periodu pereiti prie proporcinio apmokestinimo pagal pajamas.

„Apskritai, nerekomenduoja atsisakyti verslo liudijimų. Jis turi pliusų, tokių kaip paprastumas ir nuspėjamumas. Tačiau konstatuoja, kad kai besiverčiama su verslo liudijimais, našta yra mažesnė, negu verčiantis individualia veikla. Ir tai sukuria mokestines paskatas veikti su verslo liudijimu. Todėl EBPO artimiausiu metu siūlo padidinti įmokas už verslo liudijimus. O vidutiniu laikotarpiu pereiti nuo fiksuotos įmokos prie proporcinės, taip priartinant apmokestinimą prie individualios veiklos“, – komentavo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją