Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas konferencijoje tikslino, kad ikiteisminis tyrimas dėl trąšų kontrabandos pradėtas dar prieš mėnesį, sausio 13 dieną, o Susisiekimo ministerijos raštas Muitinei teiktas vasario 14 dieną.

„Tai muitinei informacija buvo žinoma“, – teigė jis.

Kaip paaiškinama Muitinės pranešime žiniasklaidai, siekdami nepakenkti intensyviai atliekamiems ikiteisminio tyrimo veiksmams, nei Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai, nei prokuratūra, nei kitos institucijos neturėjo galimybės anksčiau komentuoti didelį visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimą sukėlusių įvykių, susijusių su galimu tarptautinių sankcijų pažeidimu.

Šio atliekamo tyrimo metu sulaikyta daugiau nei 3 tūkst. tonų geležinkeliu gabentų azoto trąšų – karbamido, kurio vertė viršija 2 mln. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu atliktos kratos trijose Lietuvos miestuose esančiose įmonėse, kurios, kaip įtariama, galėjo dalyvauti „šešėlinėse“ schemose apeinant tarptautines sankcijas. Ikiteisminiame tyrime sulaikyti du asmenys, kurie įtariami dalyvavę padarant tiriamus nusikaltimus.

Kokie asmenys sulaikyti – neatskleista. M. Kaušilas nurodė, kad vienas jų, tai įmonės gavėjos vadovas, tačiau paneigė, kad tai Birių krovinių terminalas (BKT). Tik nurodė, kad šioje įmonėje taip pat buvo atliktos kratos.

Tyrimo duomenimis, tarptautinių sankcijų apėjimui galėjo būti pasinaudota Baltarusijos Respublikoje registruota „priedangos“ įmone, kuriai sankcijos netaikomos.

Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas tvirtina, kad vyksta nuolatinis dinamiškas procesas, reaguojant į besikeičiančią situaciją ir su kiekvienu sankcijų paketu muitinės veikla keičiasi bei yra įtraukiamos papildomos pajėgos. Pasak jo, vyksta darbas su partneriais, kad būtų užkardytas ES sankcijų apėjimas.

„Esame pirmieji, kurie kirtus Europos Sąjungos sieną susiduriame su šiuo fenomenu, galima sakyti, net nauja nusikalstamos veiklos rūšimi, bandymais apieit ES taikomais tarptautines sankcijas. Dirbame kartu su partneriais, intvestuojame į rizikos valdymą, papildomų analitinių įrankių įsigijimą, pareigūnų kompetencijos, kvalifikacijos kėlimą“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė D. Žvironas.

Jis taip pat pažymėjo, kad šiai dienai trūksta pilietiškumo ir supratimo iš fizinių bei juridinių asmenų, kurie bando apeiti sankcijas.

„Tikiu, kad mūsų bendrų pastangų dėka Europos sankcijas ne tik apeiti bus neįmanoma, bet ir gėdinga, nes šiai dienai kažkiek trūksta ir pilietiškumo, ir supratimo iš fizinių ir juridinių asmenų, kurie bando ta veikla užsiimti", – sakė Muitinės departamento generalinis direktorius.

ELTA primena, kad žurnalistikos centras „Siena“ pirmadienį paskelbė tyrimą apie baltarusiškų trąšų gabenimą per Lietuvą. „Siena“ su partneriais išaiškino mechanizmus, kurie panaudoti galimam sankcijų apėjimui.

Teigiama, kad karbamidas, kurio vienintelė gamintoja Baltarusijoje – Gardino „Grodno Azot“ – geležinkelio sąstatais toliau rieda iki Klaipėdos Birių krovinių terminalo (BKT), kurio dalį akcijų valdo Baltarusijos valstybinė kompanija „Belaruskalij“. Jai, kaip ir „Grodno Azot“, taikomos ES sankcijos.

Taip pat sakoma, kad sankcijos yra taikomos būtent įmonėms, o ne jų produktams, o mechanizmas, leidžiantis į Lietuvą įvežti karbamidą, yra nesankcionuotos įmonės, formaliai veikiančios kaip trąšų gamintojos, nors „Grodno Azot“ įvardijamas kaip vienintelis karbamido gamintojas Baltarusijoje.

Siekiant ištirti BKT teritorijoje užfiksuoto karbamido kilmę, praėjusią savaitę į prokuratūrą kreipėsi tiek „Lietuvos geležinkeliai“, tiek Susisiekimo ministerija.

Pareigūnai dėkingi pilietiškiems asmenims aktyviai besidalinusiems turima informacija apie galimus tarptautinių sankcijų pažeidimus. Turint tokio pobūdžio informacijos, prašoma pirmiausia kreiptis į pareigūnus (Lietuvos muitinės pareigūnams galite skambinti bet kuriuo paros metu telefonu 8 800 555 44, anonimiškumas garantuojamas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)