Kostas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) ketvirtadienio rytą apsilankė parduotuvėje Naujamiestyje.

„Buvo juokinga. Nesu nei pasipiktinęs, nei ką. Suprantu, kad kaina greičiausiai yra ne šiaip sau, o yra kažkoks trūkumas ar logistika. Pamačiau tą kainą, galvojau nufotografuoti – pasijuokinti, taip sakant: nusiųsiu ir vėl pasakysiu, „kalafiorai pas mus brangsta‟, – „Delfi‟ komentavo pirkėjas, primindamas prieš kelerius metus kilusias diskusijas dėl brangių kalafiorų.

„Labai keistai ta kaina pašoko, nes šiaip apie 3–4 eurus kainuoja ir tada – pokšt 75 proc.‟, – pabrangimą skaičiuoja Kostas.

Daržovės (asociatyvi nuotr.)

Lidl Lietuva“ paaiškina, kad Ispanijoje susiduriama su ekstremaliais orais.

„Šiuo metų laikotarpiu tokios daržovės kaip agurkai, pomidorai, paprikos ir didelė dalis salotų yra tiekiamos daugiausiai iš Ispanijos. Tačiau šiuo metu Ispanijoje susiduriama su ekstremaliomis oro sąlygomis, tokiomis kaip sniegas, žema oro temperatūra, potvyniai, kurie ženkliai paveikė ir daržovių derlių.

Dėl šio nepalankaus klimato Ispanijoje ženkliai sumažėjus derliui, visoje Europoje yra susiduriama su šviežių daržovių deficitu. Būtent tai ir lemia šiuo metu pakilusias paprikų ar pomidorų kainas. Dedame visas pastangas, kad galėtume užtikrinti šių produktų pasiūlą ir patenkintume pirkėjų poreikius“, – „Delfi“ komentuoja „Lidl Lietuvos“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Drastiškai daržovės nepigs

Kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas šio konkretaus atvejo nekomentavo, bet prognozavo, kokių kainų daržovių segmente galima tikėtis artimiausiu metu. Pasak jo, iš praėjusių metų derliaus pigių produktų laukti sunku, nes buvo brangios trąšos, energetika, sandėliavimas, bet analogiškai brangus gali būti ir būsimas derlius.

„Naujas derlius dar tik ateis, bet jis irgi nežada būti kažkoks labai stebuklingas. Degalų kainos kažkiek sumažėjo, bet trąšų deficitas, atitinkamai, aukštesnė kaina niekur nedingo. Plius turime nemažą plotą – Ukrainos derlingos žemės, kurios iškrenta iš bendro maisto tiekimo balanso.

Kaip čia viskas susibalansuos, yra labai didelis klausimas. Dėl to nemanyčiau, kad matysime drastiškus kainų kritimus‟, – sako A. Vizickas.

Anot jo, atsirasti kainų kritimui reikalinga ir dar viena sąlyga – konkurencija.

„Dvi prielaidos: labai didelis derlius ir norima parduoti, kitas dalykas – arši konkurencinė aplinka, kur dėl jos mažinamos kainos. Nei vieno, nei kito elemento kol kas nepastebiu rinkoje‟, – sako pašnekovas.

Jis sako matantis aukštokas prekybininkų maržas.

„Sakyčiau, vartojimas būtų didesnis ir daugiau būtų parduota, jeigu būtų mažesnės kainos, bet turbūt dėl to, kad yra noras pardavinėti pelningai ir su pakankamai „riebia‟ marža, tai kol kas to nematome‟, – teigė A. Vizickas.

„Prekybininkai turi gana nemažas maržas ir jeigu jie konkuruotų, galėtų ir atpigti. Burokėlių prekybininkų marža yra 40 proc., svogūnų – 30 proc. (...) Tikrai yra galimybių, jeigu būtų konkurencinė kova, kad daržovės kainuotų pigiau‟, – komentavo portalo vadovas.

Valstybės duomenų agentūra vasario viduryje pateikė kainų statistiką, iš kurios matyti, kad paprikos yra tarp labiausiai brangusių sausį daržovių.

Vaisiai ir daržovės, labiausiai atpigę arba pabrangę per mėnesį:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)