Projekto aiškinamajame rašte dėstoma, kad jį parengti paskatino šiemet smarkiai išaugusios palūkanos už būsto paskolas, kurios namų ūkiams tampa nepakeliama našta.

„Dėl pastarųjų kilimo bankai augina savo pelną, kuris šiemet planuojama sieks beveik milijardą eurų, o tai dvigubai daugiau negu praėjusiais metais. Finansų ministerija ir Lietuvos bankas svarsto papildomai apmokestinti bankų pelną, kurį didina ir išaugusios palūkanos už būsto paskolas“, – rašoma dokumente.

Įstatymo projektą parengė Seimo nariai Vytautas Gapšys ir Andrius Mazuronis. Jį taip pat pasirašė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Viktoras Fiodorovas, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Andrius Bagdonas, Vigilijus Jukna, Valdemaras Valkiūnas ir Artūras Skardžius.

Pastebima, kad šiuo metų Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme įtvirtinta, jog nuolatinis Lietuvos gyventojas 2009 metų ir vėlesniais mokestiniais laikotarpiais iš pajamų gali atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba palūkanas už vieno gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą), jeigu toks kreditas yra paimtas ir rašytinis susitarimas dėl gyvenamojo būsto, kuriam statyti ar įsigyti paimtas kreditas, statybos ar įsigijimo arba finansinės nuomos (lizingo) sutartis sudaryti iki 2009 m. sausio 1 d.

Tokios palūkanos gali būti atimamos visą kredito ar finansinės nuomos (lizingo) sutarties galiojimo laiką, atsižvelgiant į Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme iš apmokestinamųjų pajamų atimamų gyventojo patirtų išlaidų sumai nustatytus apribojimus.

Seimo narių preliminariais skaičiavimais valstybės biudžetas galėtų netekti iki 110 mln. eurų pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio. Minėtą netekimą siūloma kompensuoti papildomai apmokestinant šiemet neplanuotai išaugusį bankų pelną, kuris planuojama sieks 1 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)