Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas V. Landsbergis Vasario 16-ąją iš Signatarų balkono tiesiogiai kreipėsi į Kauno merą Visvaldą Matijošaitį ir verslininką G. Žiemelį – pasak jo, šie neskyrė jokios paramos Ukrainai iš savo esą turimų pelningų verslų Rusijoje.

Visgi po kelių dienų V. Landsbergis atsiprašė sukritikavęs G. Žiemelį, nes, pasak profesoriaus, jis sužinojęs, jog bendrovė iš tiesų nevykdo veiklos Rusijoje. Tą patį kartoja ir pati „Avia Solutions Group”.

Be to, J. Janukėnas ELTA teigė, kad Rusijai pradėjus karą Ukrainoje jo vadovaujama įmonė skyrė ne vieną šimtą tūkstančių finansinės ir nefinansinės paramos įvairioms Ukrainos organizacijoms.

„Avia Solutions Group skyrė apie 300 tūkst. Eur vertės tiek finansinę, tiek ir ne finansinę paramą įvairioms Ukrainos organizacijoms, o taip pat papildomą 100 tūkst. finansinę paramą“, – Eltai teigė „Avia Solutions Group“ generalinis direktorius, pažymėdamas, kad karo metu paramos Ukrainai niekada nebus per daug.

„Kaip teisingai neseniai savo kalboje pastebėjo prof. Vytautas Landsbergis, esant tokio dydžio katastrofoms kaip šalyje vykstantis karas – paramos dydis niekada nebus pakankamas, tačiau mes savo ruožtu stengiamės prisidėti įvairiais būdais. Ukrainoje iki šiol veikia viena iš grupės įmonių „BGS Rail“, vykdanti krovinių pervežimą geležinkelių vagonais. Ukraina mums dar iki karo buvo strategiškai svarbi kryptis, kurioje veiklą pradėjome 2015 m., o 2018 m. čia investavome apie 67 mln. eur. Įvykus karui, Ukrainoje mes patyrėme 3 mln. Eur siekiančių nuostolių, kai buvo prarasti grupės įmonei priklausantys vagonai. Nors šiuo metu minėtos grupės įmonės veikla nuostolinga, mes priėmėme sprendimą tęsti veiklą Ukrainoje, išlaikyti ukrainiečių darbo vietas ir bent tokiu būdu palengvinti iššūkius su kuriais susiduria šios šalies gyventojai“, – Eltai sakė „Avia Solutions Group“ generalinis direktorius.

J. Janukėnas nesutinka su teiginiais, esą „Avia Solutions Group“ turi verslo sąsajų su Rusija.

„Kalbant apie Rusiją – iki karo pradžios čia pajamos sudarė labai nedidelę dalį, vos 3 proc. ir ta veikla nebuvo pelninga, todėl mes neturėjome jokių planų dėl tolimesnės veiklos. Prasidėjus karui, antrą karo dieną, mes buvome viena pirmųjų verslo įmonių, nutraukusių veiklą Rusijoje, patiriant daugiau kaip 10 mln. eur tiesioginių veiklos nuostolių. Nepaisant to, nei minutei nesvarstėme dėl sprendimo nutraukti veiklą Rusijoje, nes tai buvo ir yra mūsų įmonės moralinė pozicija“, – teigė jis.

Pasak J. Janukėno, įmonei 80 proc. pajamų 2022 m. generavo Europos šalys: Vokietija, Didžioji Britanija, Airija, Lietuva, Nyderlandai ir kt.

„Veikla JAV sudarė apie 5 proc. pajamų ir čia matome dideles plėtros galimybes. Šiuo metu esame didžiausia ACMI (orlaivių nuoma su įgula, technine priežiūra ir draudimu) paslaugas teikianti įmonių grupė pasaulyje, turinti daugiau kaip 165 orlaivių parką ir ši verslo kryptis išlieka prioritetine. Svarbus pokytis iš verslo perspektyvos – greitu metu įvyksiantis „Avia Solutions Group“ būstinės perkėlimas į Airiją, kuris leis mums būti arčiau pasaulinės aviacijos bendruomenės ir taip stiprinti savo pozicijas globalioje rinkoje bei vykdant ambicingus plėtros planus. Įdomus faktas, kad jau šiuo metu grupės įmonės turi biurus visuose pasaulio kontinentuose. Dar verta priminti, kad 20 proc.grupės akcijų valdo JAV bendrovė „Certares“, o bendrovės finansinius instrumentus Dublino biržoje yra įsigiję didžiausi pasaulyje instituciniai investuotojai iš JAV ir Europos“, – teigė J. Janukėnas.

Galiausiai „Avia Solutions Group“ generalinis direktorius nesutiko su viešojoje erdvėje įmonei priskiriamomis pernelyg glaudžiomis sąsajomis su Kinija. Anot jo, komunistinė valstybė neturi didelės įtakos įmonės pajamoms.

„Grupė ir jos įmonės per 15 metų veiklą vykdo daugiau nei 70 šalių. Tuo metu, kai Kinijoje vykdėme veiklą – šalies geopolitinė situacija nebuvo tokia kaip šiandien, su Kinija buvo palaikomi diplomatiniai santykiai, tad niekas neįžvelgė grėsmių, kurias matome šiandien. „Avia Solutions Group“ pajamos Kinijoje pernai sudarė 0,15 proc.“, – sakė J.Janukėnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją