„Baltarusija yra viena iš valstybių, kuri aktyviai dalyvauja šiame kare, nors dar tiesiogiai nesiunčia savo kareivių. Bet jie savo oro uostuose leidžia rusų kariniams lėktuvams įsipilti degalų ir pasipildyti amunicijos tam, kad toliau galėtų bombarduoti Ukrainos miestus. Todėl labai svarbu, kad nenustotume galvoti apie tai, kaip toliau galime apriboti Baltarusijos veikimą. Tai reiškia, kad turime dar labiau apriboti jų ekonomiką, įvesti naujas sankcijas“, – trečiadienį „Sky News“ teigė G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras sakė, kad rytų oligarchai stengiasi įtikinti Europos Sąjungos institucijas, kad tam tikri apribojimai būtų pašalinti. Visgi, pasak G. Landsbergio, tokio sankcionuotų įmonių ar asmenų išėmimo iš sąrašo negalima leisti.

„Taip pat yra papildomas aspektas, kai kalbame apie sankcijas yra tai, kad kartais iškeliamas poreikis deroguoti jas, kad reikia išimti kažkokią įmonę ar asmenį iš sankcionuotų dalykų sąrašo. Bet kai kalbame apie Baltarusiją, taip tikrai negalima padaryti“, – teigė G. Landsbergis.

„Šiuo metu yra įvesta labai daug sankcijų. Ir jūs galite įsivaizduoti, kiek daug oligarchų kreipiasi į institucijas Briuselyje ir kitur, nes jie anksčiau uždirbo milijardus iš savo prekybos su Europos šalimis. Ir dabar jie nori įtikinti politikus, kad būtų pašalinti iš sankcijų sąrašo, ko tikrai neturime daryti. Bet toks bandymas parodo, kad sankcijos veikia“, – tikino jis.

ELTA primena, kad Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen praėjusį trečiadienį, artėjant pirmosioms karo metinėms, paskelbė 10-ąjį sankcijų paketą Rusijai dėl invazijos į Ukrainą.

Į paketą įtraukti 11 mlrd. eurų vertės ES eksporto draudimai pramoninėms prekėms ir svarbiausioms technologijoms ir 47 naujų elektroninių komponentų, naudojamų Rusijos ginklų sistemose, kontrolė.

Komisija taip pat taikosi į daugiau asmenų Rusijos žiniasklaidoje, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „kurstant karą viešojoje erdvėje“, sakė U. von der Leyen.

G. Landsbergis yra pažymėjęs, kad jam asmeniškai būtų svarbu, jog diskusijoje būtų grįžta prie Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ įtraukimo į sankcijų sąrašą.

Taip pat vasario mėnesį prezidentas Gitanas Nausėda paragino įtraukti Rusijos valstybinės atominės energetikos korporaciją „Rosatom“ į sankcijų sąrašą. Šalies vadovas neabejoja, kad griežtesnės priemonės agresorei Rusijai padėtų spartesniu tempu artėti link Ukrainos pergalės.