Vasario 21 d. 54 Europos Parlamento nariai, vadovaujami buvusio Estijos užsienio reikalų ministro Urmaso Paeto, buvusios Prancūzijos Europos reikalų ministrės Nathalie Loiseau ir buvusio Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio, nusiuntė laišką Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles‘iui Micheliui ir Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen (redakcija yra gavusi laiško kopiją).

Laiške išdėstytas reikalavimas sukurti bendrą užblokuotų Rusijos centrinio banko ir Rusijos oligarchams priklausančių finansų registrą, kuriame, be kita ko, butų nurodytos konkrečios sumos ir lėšų buvimo vietos. Europos Parlamento nariai tvirtina, kad tokio registro vis dar nėra, be to, reikalauja, kad Europos Komisija paragintų ES valstybes nares dalytis informacija apie areštuotus Rusijos pinigus, kad susidarytų kuo aiškesnis supratimas apie situaciją.

Laišką pasirašiusieji mano, kad po to, kai bus surinkta būtinoji informacija, Europos Taryba ir Komisija turėtų parengti bendrą strategiją dėl lėšų panaudojimo Ukrainai atstatyti. Būtent toks lėšų panaudojimas akcentuojamas kaip ypač svarbus aspektas. Minėtina, kad laišką pasirašę asmenys – tai daugelio ES šalių ir Europos Parlamento frakcijų atstovai.

Kaip „Delfi“ informavo šaltiniai Briuselyje ir Kyjive, ES šalyse rastų Rusijos centrinio banko rezervų apimtis yra gerokai mažesnė nei 300 mlrd. eurų, nors būtent ši suma buvo paskelbta netrukus po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pernai vasario 24 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)