Pasak politiko, įgyvendinus pakeitimus, socialine prasme darbuotojams būtų užtikrintas didesnis teisingumas, o taip pat tai užtikrintų vienodesnį konkurencingumą bei pakoreguotų vartojimo kultūrą.

„Galbūt laiką ribojant ar išvis sekmadieniais atsisakant, tai čia mes keletą zuikių nušautume vienu šūviu. Vienas dalykas yra patys darbuotojai – prekybos centrų didžiųjų, parduotuvių dirba kartais ir per tas šventes, visiškai ruošiasi šventinį stalą, o jie parduotuvėse dirba iki išnaktų, arba tie patys sekmadieniai, kai turbūt kita šeimos dalis turi galimybę ilsėtis ir kažką veikti, o tie, kurie dirba, negali. Tai ir socialine prasme būtų didesnis teisingumas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo vicepirmininkas.

Taip pat, svarsto P. Saudargas, ši iniciatyva padėtų užtikrinti vienodesnį konkurencingumą.

„Kita vertus, mes turbūt leistume atsikvėpti ir aktyviau eiti į rinką mažesniems rinkos dalyviams. Mažesnės parduotuvės galėtų užtikrinti tą poreikį, jei išvis būtų tas poreikis didelis pirkti, tai mažesnės galėtų užtikrinti ir tokiu būdu suvienodintume konkurenciją, nes dabar visi subėga į prekybos centrus“, – aiškino parlamentaras.

Be to, politiko teigimu, draudimas dideliems prekybos centram
s sekmadieniais ir švenčių dienomis prekiauti padėtų koreguoti ir vartojimo kultūrą.

„Ir bendra labai svarbi dimensija – tai vartojimas, kuris yra tikrai per didelis. Man atrodo, tas materializmas, ta vartojimo kultūra, ji tiek išsipūtusi, kad tikrai jokio didelio nuostolio nebūtų, jei šiek tiek ir vartojimo kultūrą koreguotume, bent jau siųstume žinią visuomenei. Tai dėl to ir energetiniai ištekliai vėjais paleidžiami, kai nuolatos dirba didžiausi prekybos centrai, ir ta atliekų problema didėja, vėl kiek pakuočių papildomai išmetama, tai tą vartojimo kultūrą reikėtų koreguoti“, – nurodė politikas kartu pažymėdamas, kad ši praktika tai pat taikoma ir kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse.

ELTA primena, kad antradienį TS-LKD frakcijos narys Andrius Kupčinskas įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sekmadieniais ir švenčių dienomis uždrausti prekybą dideliems prekybos centrams. Tokį draudimą siūloma taikyti maisto ir gėrimų prekybos vietose, kurių prekybos plotas yra didesnis arba lygus 500 kvadratinių metrų.

Parlamentaras taip pat siūlo, kada toks ribojimas negaliotų – tai būtų du sekmadieniai iki Šv. Kalėdų ir Šv. Velykų pirmųjų dienų, taip pat prekybos vietose, „organizuotose tik festivalių, mugių ir kitų ypatingų, teminių ar sporto bei pramogų renginių reikmėms“. Išimtį siūloma taikyti ir prekybos vietoms oro uostose, geležinkelio, autobusų stotyse.

A. Kupčinskas įstatyme taip pat siūlo numatyti atsakomybę už draudimo prekiauti nesilaikymą. Jo parengtas projektas numato, kad mažmeninės prekybos įmonėms galėtų būti skiriama bauda iki 0,7 procento jų praėjusių finansinių metų pardavimo pajamų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)