Anot jos, paskutinis prekių tiekimas trims „Audimo“ vardo parduotuvėms Maskvoje įvyko 2021 m. gruodį, o 2022 m. kovo 1 d. bendrovė paskelbė nutraukianti didmeninės prekybos sutartį su jas valdžiusiu fiziniu asmeniu.

L. Šlegerienės teigimu, „Audimas“ verslą Rusijoje nutraukė dar 2017 m., o kovo pradžioje suspendavo ir Baltarusijoje buvusios siuvyklos veiklą.

„Audimas“ neturi jokio turto ir verslo Rusijoje. Nutraukėme eksportą į Rusiją jau pirmosiomis karo dienomis, nors paskutiniai vežimai įvyko 2021 m. gruodį. Nutraukėme gamybą Baltarusijoje, uždarydami įmonę, prisiimdami visus nuostolius sau“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė L. Šlegerienė.

„Mūsų parduotuvės prekinį ženklą naudoja neteisėtai ir mes remiame ir remsime Ukrainą. Tęsiame ir tęsime veiklą, bandysime išlaikyti darbo vietas ir teikti paramą įvairiomis finansinėmis priemonėmis“, – kalbėjo ji.

Eksportas į Rusiją sustabdytas gruodį, kovą – suspenduota sutartis, gegužę pareikalauta nebenaudoti „Audimo“ vardo

L. Šlegerienė žurnalistams sakė, kad paskutinės prekės, pagal didmeninės prekybos sutartį su parduotuves Maskvoje valdžiusiu fiziniu asmeniu, buvo pristatytos 2021 m. gruodį, o pati sutartis suspenduota kitų metų kovo pradžioje.

Sekančią dieną, pasak įmonės vadovės, grąžinti ir visi šio asmens „Audimui“ sumokėti avansai.

„Kovo 1 d. išsiuntėme pranešimą vieninteliam mūsų prekybininkui apie sutarties suspendavimą, iš karto po karo (plataus masto Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios 2022 m. vasario 24 d. – ELTA). Kovo pradžioje taip pat grąžinome tam pirkėjui visus jo sumokėtus avansus – kaip įrodymą, kad nesiruošiame atkrauti jokių prekių“, – kalbėjo ji.

„Mūsų prekės ženklas Maskvoje naudojamas be leidimo“, – akcentavo įmonės direktorė.

L. Šlegerienė pasakojo, kad 2022 m. gegužės 27 d. buvusiam partneriui Rusijoje buvo išsiųstas dar vienas pranešimas, kuriame galutinai informuota apie nutraukiamą sutartį bei paraginta nebenaudoti „Audimo“ prekės ženklo.

„Audimas“

Bandė susitarti, tačiau nebeturi prekės ženklo apsaugos

Pasak L. Šlegerienės, pats „Audimas“ Rusijoje vykdė veiklą iki 2017 metų, o 2018 m. baigė galioti įmonės prekės ženklo apsauga – kadangi „Audimas“ nebeturėjo jokių planų plėtoti verslą Rusijoje, jo produkcija liko prekiauti vienas fizinis asmuo.

Vis tik, pažymi įmonės vadovė, teisiškai susitarti, kad „Audimo“ vardas nebebūtų naudojamas, nepavyko.

„Įmonė bandė teisiškai, derybomis, susitarti su didmeniniu pirkėju dėl nelegalaus mūsų prekės ženklo naudojimo“, – teigė L. Šlegerienė.

„Audimui“ išėjus, nebeturime prekės ženklo apsaugos. Tai reiškia, kad mums kažką padaryti teisiniu būdu yra labai sudėtinga“, – pripažino ji.

Bendrovės direktorė teigė, kad su buvusiu partneriu Rusijoje pavyko sutarti tik tiek, kad jo internetinėse parduotuvėse nebebūtų naudojamas „Audimo“ domenas – buvo uždaryta tų pačių Rusijos verslininkų įkurta e-parduotuvė audimas.net

Uždarė siuvyklą Baltarusijoje

L. Šlegerienė taip pat kalbėjo, kad nuo 2006 m. Baltarusijos mieste Lydoje veikė „Audimo“ prekių siuvykla, kuri, prasidėjus invazijai Ukrainoje, taip pat buvo uždaryta. Šiuo metu, kaip teigia „Audimo“ vadovė, vyksta gamyklos likvidavimas.

Įmonėje, anot jos, dirbo 68 darbuotojai.

„Prasidėjus karui (...) per tris mėnesius sustabdėme užsakymus mūsų Baltarusijos įmonei, mums pavyko sutarti su vietine įmone, kad perimtų mūsų darbuotojus“, – teigė L. Šlegerienė.

„Didžiąją dalį įrangos parsivežėme į Lietuvą ir inicijavome įmonės likvidavimo procesą“, – tęsė ji.

Pasak jos, įmonė Baltarusijoje vis dar likviduojama

ELTA primena, kad „Audimas“ pavadinimo parduotuvės vis dar veikia Rusijoje – apie tai sausį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė žurnalistė Rita Miliūtė.

„Vien Maskvoje šiandien per pusvalandį radau tris. Šitoje sakė, kad daugiau žieminėje aprangoje specializuojasi, jei marškinėlių reikia – ta pačia metro linija iki Miakinino st. geriau pavažiuot“, – sausio 22 d. „Facebook“ rašė žurnalistė.

Tuomet, reaguodama į žurnalistės kritiką, „Audimas“ vadovybė tikino, kad R. Miliūtės paviešinta informacija yra klaidinga.

Tą pačią dieną bendrovė rašė, kad Rusijos rinkoje įmonė parduotuvių niekada neturėjo, o „Audimas“ produkcija iki plataus masto invazijos Ukrainoje prekiavo didmeninės prekybos klientas. Akcentuota, jog po to su šiuo klientu buvo nutraukta sutartis ir uždrausta naudoti bet kokią „Audimas“ intelektinę nuosavybę.

Įmonė tvirtina, kad pardavimai Rusijoje, 2021 m. siekę 1 proc. „Audimas“ apyvartos, pernai buvo lygūs nuliui. „Audimas“ taip skelbia, kad 2022 m. 49 proc. pardavimo pajamų generavo prekybą Europos Sąjungoje, 39 proc. – Lietuvoje, 11 proc. – kitose šalyse. Tuo metu prekyba pagal didmenines sutartis, teigiama, sudaro 3–4 visos įmonės apyvartos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją