Kauno gėlių turguje Nijolė pardavinėja įvairiausias gėles, tarp jų yra ir tulpių. Moteris tikisi, kad šių gėlių populiarumas išaugs artėjant Valentino dienai, nes dabar pirkėjų vos vienas kitas.

„Tikrai jaučiasi, kad pirkėjų mažiau. Savaitgaliais perka daugiau, o eilinę dieną tiesiog tvarkomės, ruošiamės“, – į gėlėmis nukrautą savo prekybos vietą rodo Nijolė.

Jai pritaria ir kita Kauno turgaus prekybininkė Violeta Balkauskienė. Moters teigimu, šiuo metu gėles perkančių žmonių mažiau nei buvo prieš metus.

„Prekyba mažesnė, nes viskas pabrango, todėl žmonės mažiau švenčia ir mažiau sveikina kitus. Viskas dėl kainų“, – įsitikinusi prekiautoja.

Kauno gėlių turguje už tulpės žiedą teks mokėti 0,8-1 eurą. V. Balkauskienė sako, kad kainas, palyginti su praėjusiais metais, teko padidinti apie 30 centų už žiedą. Tačiau turguje sutikti žmonės teigia, kad perka gėles, nes gražu, o mokėti už grožį negaila.

Tulpės šiemet jau pradėtos skinti ir gėlių ūkiuose, o ūkininkai teigia, kad šių gėlių kainų šiemet stengėsi nekelti, nors dėl padidėjusių išlaidų išgyventi žiemą buvo sudėtinga.

„Pernai dujų sudeginome trigubai mažiau, bet už jas sumokėjome trigubai daugiau. Išlaidos elektrai taip pat buvo dvigubai didesnės nei ankstesniais metais“, – skaičiuoja A. Žemaičio gėlininkystės ūkio vadovas Eimantas Žemaitis.

Ūkyje auginamos įvairiausios gėlės, tačiau kai kurių, pavyzdžiui, puansetijų teko atsisakyti, nes dėl didelių energetikos išteklių kainų jas auginti tapo per brangu. Ūkininkas sako bijantis prognozuoti, ar ir taip daug išlaidų turintys žmonės nepradės taupyti gėlėms.

„Šiųmetinę prekybą pradėjome neseniai, tik prieš dvi savaites, todėl kol kas sunku pasakyti, kaip bus. Bet tikimės geriausio“, – viliasi E. Žemaitis.

Dar anksčiau už tulpes ūkiuose pražysta vienos pirmųjų pavasarinių gėlių – raktažolės. Pasak ūkininko, jų populiarumas nesumenko, nes šią ypač niūrią žiemą žmonės yra išsiilgę ryškumo: „Populiariausios yra pačios ryškiausios raktažolės, nes žmonėms trūksta spalvų ir jie renkasi gėles raudonais, mėlynais, rožiniais žiedais.“

Visgi raktažolių kainas šiemet kėlė ir ūkininkai, šios gėlės dabar kainuoja maždaug 10 proc. daugiau nei prieš metus.

Specialistai pataria, kad norint, jog raktažolės ilgiau žydėtų, reikia nepamiršti jų laiku palaistyti. O norint ilgiau išlaikyti nenuvytusias tulpes, reikia perkant atkreipti dėmesį į jų lapus ir žiedus. Lapai neturi būti pageltę, o žiedai – per daug išsiskleidę.

Čia galite pasižiūrėti visą LNK reportažą: