Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos pareigūnai, buvo pradėtas gavus informacijos apie ES projektų vykdytojo įmonės ir kitų susijusių įmonių susitarimus, siekiant tyčia padidinti pagal ES finansuojamus projektus įsigyjamos įrangos kainą taip siekiant neteisėtai įgyti ES paramos lėšas.

Pasak Europos prokuroro Tomo Krušnos, ikiteisminio tyrimo metu atskleista „padidintų kainų“ tipologija nėra nauja, tačiau sėkmingas jos nustatymas pareikalavo FNTT tyrėjų, prokurorų, analitikų komandos glaudaus darbo ir profesionalumo, įžvalgumo bei atidumo. Pasak Europos prokuroro, svarbiausia, kad savalaikiai taikant tikslingas procesines prievartos priemones, pasinaudojant Europos prokuratūros organizacinėmis galimybėmis, taip pat prokurorams ir tyrėjams aktyviai dirbant ir su byloje nustatytais įtariamaisiais, pavyko pasiekti, kad žala ES būtų atlyginta dar ikiteisminio tyrimo metu.

Patrauktas baudžiamojon atsakomybėn juridinis asmuo – projekto naudos gavėjas, visą beveik 580 000 eurų žalos sumą per Generalinę prokuratūrą atlygino Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijai, administruojančiai 2014-2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos priemones.

Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje kartu su FNTT tyrėjais šioje byloje atlikę daugiau nei 1 milijono eurų apimties ūkinių finansinių operacijų, transakcijų, susirašinėjimo, kontaktų, asmenų judėjimo ir kitų duomenų analizę, gavę pirminius duomenis apie įtariamųjų kontaktus su Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, Šveicarijos, Taivano, Turkijos kontrahentais, identifikavo nusikaltimų schemą: projektų vykdytojo vardu veikę akcininkai organizavo ES lėšomis finansuojamos įrangos įsigijimą iš užsienio šalių įrangos tiekėjų dar iki pirkimų konkursų paskelbimo (ar jiems įvykus).

Vėliau, įtariama, veikdami per nusikalstamais tikslais įtrauktas tarpines įmones, imituodavo pirkimų konkursus ir procedūras, kurių metu buvo gerokai padidinama įrangos įsigijimo kaina lyginant su ta, kuri buvo sumokėta tikriesiems įrangos tiekėjams. Klastojant dokumentus ir juos panaudojant, taip pat juos įtraukiant į įmonių buhalterines apskaitas, ES projektų naudos gavėjas pagal vykdytus projektus, įtariama, neteisėtai apgaulingai deklaravo daugiau išlaidų, nei buvo faktiškai patirta.

Šiais nusikalstamais veiksmais suklaidinta viešoji įstaiga „Inovacijų agentūra“, kuri tariamai patirtoms išlaidoms padengti iki 2021 m. kovo mėnesio kaltinamam juridiniam asmeniui – naudos gavėjui, pervedė beveik 580 000 Eur ES paramos lėšų.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo pareikšti šešiems asmenims: projektų vykdytojui – juridiniam asmeniui, šios įmonės akcininkams, taip pat kitų įmonių direktoriams. Visi įtariamieji ikiteisminio tyrimo metu pripažino padarę jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas.

Už sunkiausias inkriminuojamas nusikalstamas veikas, be kitų alternatyvių bausmių, Lietuvos Respublikoje baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimą iki 8 metų, juridiniam asmeniui – iki 100 000 MGL dydžio baudą.

Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje taip pat informuoja, kad artimiausiu metu į teismą bus perduotos ir kitos baudžiamosios bylos, susijusios tiek su ES fondų lėšų sukčiavimu, tiek ir su aktyviąja bei pasyviąja korupcija, gaunant ES fondų lėšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)