„Net ir sudėtingu verslui metu sugebėjome užbaigti strateginius projektus, kurie deda tvirtą pagrindą didinant konkurencingumą pasaulinėse baldų rinkose. Praėjusių metų investicijos į SBA baldų sektorių, kurios buvo 1,5 karto didesnės nei 2021 m. ir sudarė 72 mln. eurų, buvo didžiausios SBA grupės istorijoje. Didžioji jų dalis nukreipta į dvi dabar jau pradėjusias veikti gamyklas – „Inno Line“ ir „Kauno baldus“. Baigę šiuos projektus nesustojame ir esame apsisprendę dėl naujų strateginių projektų, kurių imsimės, kai tik pagerės ekonominė situacija“, – pranešime spaudai teigė SBA grupės viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Anot jo, karas Ukrainoje, pašokusios energijos ir žaliavų kainos, įsisiūbavusi infliacija ir lėtėjančios nekilnojamojo turto bei baldų prekybos rinkos, nusmukdė metų pradžioje vyravusį optimizmą. Teko sustabdyti „Mebelain“ gamyklą, kuri pernai turėjo pasiekti maksimalų pajėgumą ir istoriškai didžiausias pajamas.

Dėl karo užsidarius žaliavų rinkoms, susikoncentravusi komanda operatyviai rado naujus tiekėjus ir sustygavo tiekimo grandines. Tačiau tai pabrangino gaminių savikainą, sumažėjus baldų paklausai traukėsi ir gamybos apimtys, o kartu ir pelningumas.

Per 2022-uosius „SBA Home“ grupei priklausančios įmonės baldų pardavė už 9 proc. didesnę sumą. SBA industrinių inovacijų slėnyje prie Klaipėdos pernai veiklą pradėjusi „Inno Line“ per metus gavo beveik 122 mln. eurų pajamų. „Klaipėdos baldai“ produkcijos pernai pardavė už 119,6 mln. eurų – 39 proc. daugiau nei 2021 metais. „Visagino linija“ pardavimus padidino dešimtadaliu – iki beveik 92 mln. eurų. „Šilutės baldai“ produkcijos pernai pardavė už šeštadaliu didesnę sumą – 51,6 mln. eurų. Masinę gamybą pavasarį sustabdžiusi „Mebelain“ baldų pardavė už 19,7 mln. eurų.

Dėl gaisro mėnesį neveikusių ir į naują gamyklą persikėlusių „Kauno baldų“ pardavimai sumažėjo 14 proc. ir siekė beveik 24 mln. eurų.

„Tikimės, kad šie metai bus atsigavimo metai. Baldų paklausa laipsniškai stabilizuojasi ir ženkliai nebekrenta. Tikimės, kad pirkėjai prie didesnių pirkinių grįš antroje metų pusėje. Todėl šiuo metu pagrindinis mūsų tikslas – toliau didinti gamybos efektyvumą ir sėkmingai konkuruoti dėl naujų gaminių. Žinoma, tolesni visos pramonės rezultatai priklausys nuo karo Ukrainoje dinamikos, energijos ir žaliavų pokyčių, infliacijos ir palūkanų,“ – prognozavo E. Valentinavičius.

SBA grupė veikia baldų gamybos, tekstilės, nekilnojamojo turto ir investicijų valdymo sektoriuose. Savo produkciją ji eksportuoja į 50 pasaulio šalių, o konsoliduoti grupės pardavimai 2021 m. siekė 404,6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją