Ukrainos karo pabėgėliai dirba visose Lietuvos savivaldybėse, beveik kas trečias – Vilniuje. Iš viso šiuo metu Lietuvoje yra apie 68 tūkst. ukrainiečių: vaikų, vyresnių, darbingo amžiaus žmonių. Nuo karo pradžios apie 11,5 tūkst. ukrainiečių įsidarbinti padėjo Užimtumo tarnyba, o dar 1,7 tūkst. darbo vietų ukrainiečiams siūloma. Daugiausiai ukrainiečių buvo įdarbinta balandžio ir gegužės mėnesiais (atitinkamai 5,2 tūkst. ir 3,9 tūkst.).

„Žaviuosi ukrainiečių darbštumu ir stiprybe, prisidėjimu prie Lietuvos ekonomikos kūrimo. Toks didelis dirbančių ukrainiečių skaičius tik patvirtina, jog, laukdami, kol galės sugrįžti į savo Tėvynę, jie dirba mūsų šalyje. Dėkoju ir mūsų darbdaviams, kurie noriai suteikė darbo vietas nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ukrainiečiai dirba visose šalies savivaldybėse. Šiuo metu daugiausia ukrainiečių dirba didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Daugiausia ukrainiečių dirba gamybos, statybos, transporto ir sandėliavimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės ir mažmeninės prekybos srityse, skelbiama pranešime.

Užimtumo tarnybos duomenimis, aukštos kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba 1,7 tūkst. ukrainiečių. Jie dirba verslo ir administravimo specialistais (logistikos ir pardavimų vadybininkais), sveikatos specialistais: gydytojais, slaugytojais, veterinarais, o taip pat mokymo specialistais, IT specialistais, fizikos inžinerijos specialistais, teisės, socialinės srities ir kultūros specialistais.

Vidutinės kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose dirba didžioji dalis – 14,9 tūkst. – ukrainiečių. Jie dirba klientų aptarnavimo specialistais, pardavėjais, statybininkais, metalo apdirbimo specialistais, elektromechaninių ir elektroninių įrenginių mechanikais, stacionariųjų įrenginių ir mašinų operatoriais, vairuotojais, pažymima pranešime.

Žemos kvalifikacijos ir nekvalifikuotus darbus dirba apie 5,4 tūkst. ukrainiečių. Dauguma jų dirba biurų ir viešbučių valytojais, virtuvės pagalbininkais ir pakuotojais, žemės ir miškų ūkio darbininkais, maisto ruošimo, pagalbiniais darbininkais.

Ukrainiečių atlyginimai svyruoja nuo minimalaus iki beveik 2 tūkst. eurų per mėnesį, priklausomai nuo darbo pobūdžio. Vidutiniškai mūsų šalyje dirbantis ukrainietis gruodį per mėnesį uždirbo apie 1061 eurų „ant popieriaus“.


Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją