Pasak jo, viena iš esminių to priežasčių, yra karo baimė.

„Statistika yra tokia: 2019 m. rusakalbė rinka, tai reiškia rusai, baltarusiai, ukrainiečiai sudarė 25 proc. rinkos, vokiečiai sudarė 10 proc. rinkos. Tai reiškia, mes per karo ir pandemijos laikotarpį praradome apie 25 proc. rinkos ir vokiečių rinkos praradome 5 proc. Tai reiškia, kad vokiečių turistų trūksta, anglakalbiai sudarė apie 5 proc. rinkos, irgi mažiau keliavo ir ta rinka yra kritusi.

Atsitraukimas kelionių yra dėl to, kad vis tik visi bijo karo“, – antradienį Seime diskusijos „Kaip padidinti turizmo indėlį į Lietuvos biudžetą?“ metu teigė U. Armalis.

Jis taip pat pažymėjo, kad neigiamiems rodikliams atvykstamojo turizmo sektoriuje įtaką darė ir per mažos investicijos į turizmo infrastruktūrą, o atvykstamųjų kelionių organizatorių pajamos, šiai dienai, vis dar yra 2020–2021 m. laikotarpio lygyje.

„Atvykstamųjų kelionių organizatorių pajamos šiai dienai, deja, vis dar yra 2020–2021 m. laikotarpio lygyje. Mes praradome labai daug laiko pandemijos laikotarpiu, ir jeigu kitos šalys investavo pakankamai daug lėšų į turizmo infrastruktūrą, mes to nedarėme. Jeigu kitos šalys davė prioritetą išsaugoti darbo vietas, šiai dienai mes to nedarėme“, – sakė kelionių verslo asociacijos viceprezidentas.

U. Armalis taip pat negailėjo kritikos Ekonomikos ir inovacijų ministerijai bei VŠĮ „Keliauk Lietuvoje“ dėl, jo teigimu, neturimos šalies turizmo politikos ir strategijos.

Udrius Armalis

„Turiu dėti labai stiprų akmenėlį ir į Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei VŠĮ „Keliauk Lietuvoje“ daržą, nes šiandien neturime turizmo politikos, o kodėl jos neturime, sunku pasakyti. Nėra strategijos.

Kalbant apie ateitį, Ekonomikos ir inovacijų ministerija pripažino, iš principo, kad net ir ateinančiame Europos Sąjungos paramos projekte, paramos turizmui nėra numatyta. Gaila, bet situacija labai liūdna, viską ką mes pasiekėme, tai smulkaus ir vidutinio verslo užsispyrimo, juodo, sunkaus darbo dėka“, – aiškino jis.

A. Bagdonas: pandeminis laikotarpis Lietuvos turizmui buvo vienas geriausių per visą Nepriklausomybę

Tuo tarpu Seimo narys Andrius Bagdonas diskusijos metu tikino, kad pandeminis laikotarpis Lietuvos turizmui buvo vienas geriausių per visą Nepriklausomybės laikotarpį. Nors, pasak jo, turistai iš užsienio šalių į Lietuvą atvykti negalėjo, tačiau vietiniai turistai užpildė visus Lietuvos kurortus.

„Pandeminiu laikotarpiu prognozės buvo liūdnos, kuomet buvo karantinas, visi buvome namuose, tačiau būtent ta vasara buvo turbūt viena geriausių per visą Nepriklausomybės laikotarpį. Nepaisant to, kad atvykstantys turistai negalėjo atvykti į Lietuvą, tačiau vietiniai turistai pilnai užpildė visos Lietuvos kurortus ir vietų trūko.

Pandeminiu laikotarpiu į Lietuvą grįžo žmonės, kurie užsienyje dirbo, iš esmės tai buvo vieni geriausių metų“, – tvirtino A. Bagdonas.

Andrius Bagdonas

„Praėjusiais metais, kai atsivėrė sienos, kai buvo galima skristi į kitus pasaulio kurortus, skrydžių skaičiai padidėjo keturis kartus, lietuviai rinkosi šiltesnį klimatą, šiltesnes šalis ir Lietuvos kurortai susidūrė su tam tikrais pajamų sumažėjimais“, – pridūrė jis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas taip pat pritarė išsakytai minčiai, kad didelė dalis užsienio turistų į Lietuvą nebeatvyksta manydami, jog šalis nėra saugi.

Anot jo, tam, kad situacija pasikeistų, reikalinga Ukrainos pergalė kare ir išsikovota laisvė.

„Labai taiklus pastebėjimas, kad didžioji dalis užsienio turistų dalis, kurie jau buvo rezervavę praėjusiems metams nakvynes ir keliones Lietuvoje, atšaukė jas dėl karo Ukrainoje, manydami, kad Lietuva nėra saugi šalis. Tikėkimės, kad artimiausiu metu Ukraina išsikovos savo norimą laisvę ir stabilizuosis situacija visame regione“, – aiškino politikas.