Maksimalūs Lietuvoje siunčiamų universaliųjų pašto siuntų tarifai vidutiniškai didinami apie 35 proc., o tarptautinių tarifų nustatymo principai keičiami perleidžiant galutinių tarifų nustatymo atsakomybę Lietuvos paštui. Tokiu būdu bendrovei suteikiama daugiau galimybių greitai reaguoti į tarptautinėje rinkoje vykstančius kainų pokyčius.

„Kaip reguliuotojas, mes patvirtinome didžiausią tarifų ribą, tačiau pats Lietuvos paštas spręs, kiek konkrečiai ir kada keisis jo paslaugų įkainiai“, – sako Giedrius Pūras, RRT tarybos narys.

Be to, atsižvelgiant į Lietuvos pašto siūlymą, keičiama korespondencijos siuntų Lietuvoje kainodara – paliekamos dvi mažų matmenų korespondencijos siuntų svorio pakopos („iki 50 g“ ir „nuo 51 iki 500 g“) bei dvi didelių matmenų korespondencijos siuntų svorio pakopos („iki 500 g“ ir „nuo 501 iki 2000 g“). Visoms tarptautinės korespondencijos siuntoms bus taikoma tik pirmenybinio pristatymo terminai ir tvarka.

„Tikimės, kad toks sprendimas padarys kainodarą skaidresnę ir paprastesnę. Be to, korespondencijos siuntų svorio pakopų stambinimo tendencijas matome ir analizuodami kitų šalių patirtį“, – sako G. Pūras.

Universalioji pašto paslauga – teisės aktų nustatytos kokybės pašto paslauga, kuri už prieinamą kainą turi būti teikiama visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje visiems tokią paslaugą pageidaujantiems gauti naudotojams. Universaliąją pašto paslaugą Lietuvoje sudaro visų registruotųjų ir įvertintųjų pašto siuntų, korespondencijos siuntų iki 2 kilogramų, pašto siuntinių iki 10 kilogramų surinkimas, rūšiavimas, vežimas ir pristatymas bei pašto siuntinių iki 20 kilogramų, gautų iš kitų ES valstybių narių ar Europos ekonominės erdvės valstybių, pristatymas.

Universaliąja pašto paslauga nelaikomas pašto siuntų siuntimas dideliais kiekiais, kai yra siunčiama pagal atskirą su siuntėju sudarytą sutartį, bei pašto paslaugos turinčios pridėtinę vertę (pvz., per kurjerius ar paštomatus teikiamos pašto paslaugos, kurių pristatymą ir įteikimą galima sekti realiu laiku). Vyriausybės nutarimu Lietuvos paštas iki 2027 metų yra įpareigotas teikti nustatytos kokybės universaliąsias pašto paslaugas visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Pažymėtina, kad reguliuojamos tik universaliosios pašto paslaugos (iš esmės teikiamos pašto skyriuose ar metant laiškus į laiškų surinkimo dėžutes viešosiose erdvėse) kainos, o kitų paslaugų (pvz., teikiamų per kurjerius, paštomatus ar pagal atskiras sutartis dideliais kiekiais) kainos yra nustatomos konkurenciniais pagrindais.

Lietuvos pašto pajamos, gautos iš universaliųjų pašto paslaugų teikimo, kaip rodo paskutiniai 2022 m. I–III ketv. duomenys, sudaro 23,0 proc. visų įmonės pašto veiklos pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)