Pasak R. Skyrienės, tokių pavyzdžių, kai įmonėms buvo leista padėti darbuotojams ir už tą pagalbą nereikėjo mokėti mokesčių, jau yra Vakarų šalyse.

„Su tokia situacija susidūrėme pirmą kartą, ir iš Vakarų valstybių girdėjome, kad darbdaviai vienokia ar kitokia forma stengiasi padėti savo darbuotojams išgyventi infliacijos ir aukštų energetinių kaštų laikotarpį. Vokietijoje buvo teikiamos vidutinio atlyginimo dydžio išmokos, kurių valstybė neapmokestino“, – sako R. Skyrienė.

Pasak jos, pagalbos darbuotojams priemonių ėmėsi ir dalis „Investuotojų forumo“ vienijamų įmonių – tiek užsienio, tiek lietuviško kapitalo. Jos nustatė tam tikras išmokas savo darbuotojams, kurios padėjo įveikti infliacijos iššūkį.

Pasak R. Skyrienės, šiandien jau įprasta, kad dauguma įmonių savo darbuotojams suteikia įvairių naudų – sveikatos draudimą, sporto klubų abonementus ar net akcijų paketus, o prie tokio elgesio skatinimo galėtų prisidėti ir valstybė.

„Mes visoje asociacijoje esame sutarę ir siūlome Vyriausybei apsvarstyti galimybes paprasčiau tuos dalykus apskaityti. Ir galbūt galėtų būti sutarta dėl dalies atlyginimų fondo neapmokestinimo, ir kiekviena įmonė tas lėšas galėtų panaudoti papildomoms naudoms darbuotojams“, – siūlo „Investuotojų forumo“ vadovė.

Rūta Skyrienė

Pasak jos, tokia sistema bendrovėms leistų geriau konkuruoti dėl talentų, pritraukti naujų darbuotojų ir išlaikyti esamus, nors tiek užsienio investuotojai, tiek lietuviško kapitalo bendrovės nuolat ieško būdų, kaip darbuotojus padaryti labiau patenkintus.

Be to, įmonės ima suprasti, kad toks elgesys yra naudingas joms pačioms.

„Šiais laikais, kai darbuotojų trūksta, o nedarbo lygis yra labai žemas, bendrovės deda pastangas žmones pritraukti ir sudaryti kuo geresnes sąlygas. Tokios priemonės padeda išlaikyti darbuotojus ir kuria gerą darbdavio reputaciją“, – teigia „Investuotojų forumo“ vadovė.

R. Skyrienės teigimu, nereikėtų manyti, kad įvairios papildomos naudos mažina darbuotojų atlyginimus, nes jie Lietuvoje ir taip auga sparčiausiai Europos Sąjungoje: „Ir mūsų apklausos rodo, kad investuotojai toliau didins algas. Galbūt tas augimo procentas bus mažesnis nei pernai, bet prognozės sako, kad tiek šiemet, tiek kitąmet atlyginimai didės apie 10 proc.“

Čia galite pasižiūrėti LNK video: