Remiantis naujausia TDO ataskaita, dabartinė pragyvenimo išlaidų krizė vis daugiau žmonių stumia į skurdą. Anot organizacijos, aukštos kokybės darbo vietų sumažėjo dėl vienu metu fiksuojamų kelių krizių, įskaitant Rusijos plataus masto karą prieš Ukrainą, geopolitinę įtampą, netolygų atsigavimą po COVID-19 pandemijos ir tiekimo grandinių trikdžius.

„Visa tai sukūrė sąlygas pirmajai nuo aštuntojo dešimtmečio stagfliacijai – padėčiai, kai tuo pat metu fiksuojama didelė infliacija ir maži augimo rodikliai“, – pažymima ataskaitoje.

Pasak TDO vadovo Gilberto Houngbo, ypač netolygus atsigavimas po pandemijos užfiksuotas mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse, tačiau ten padėtį dar aštrino klimato kaita ir humanitariniai iššūkiai.

„Kadangi 2023 m. numatomas ekonomikos ir užimtumo augimo sulėtėjimas, daugeliui valstybių artimiausiu metu nepavyks visapusiškai atsigauti ir atkurti ikipandeminių lygių“, – ataskaitoje cituojamas G. Houngbo.

TDO duomenimis, pernai pasaulinis užimtumas augo 2,3 proc. Tačiau šiemet numatomas jau tik 1 proc. augimas. Anksčiau organizacija numatė 1,5 proc. ekspansiją.

TDO nurodė, kad su didžiausiais iššūkiais ieškant ir išlaikant geras darbo vietas susiduria 15–24 m. amžiaus žmonės. Organizacija ragino didinti investicijas į švietimą ir mokymus, nes šiuo metu apie trečdalis dirbančio jaunimo esą neturi svarbiausių įgūdžių, o tai riboja jų užimtumo perspektyvas ir verčia juos rinktis prastesnius darbus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją