„Nuo šių metų įsigaliojusios naujovės – tai dar viena papildoma paskata žmonėms su negalia ateiti į darbo rinką, o darbdaviams – priimti juos dirbti. Imamės ir kitų pokyčių, kad nuo kitų metų valstybės parama ir paslaugos keliautų paskui žmogų.

Žmonėms su negalia tai suteiks didesnes galimybes rasti darbą atviroje darbo rinkoje, derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, o darbdavius paskatins aktyviau į kolektyvus priimti žmones su negalia“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Informacinėje svetainėje www.negalianetrukdo.lt galima lengvai suprantama kalba perskaityti ar peržiūrėti vaizdo įrašą lietuvių gestų kalba apie darbą atviroje darbo rinkoje: nuo ko pradėjo jo paieškas, kokias paslaugas ieškantys darbo gali gauti Užimtumo tarnyboje, kaip susikurti darbo vietą sau, kokia parama priklauso darbdaviams, įdarbinantiems žmogų su negalia, kokios papildomos naudos darbe priklauso žmogui su negalia.

Tuo metu kitoje informacinėje platformoje www.seimairdarbas.lt žmonės su negalia ras informacijos lengvai suprantama kalba ar taip pat galės peržiūrėti vaizdo įrašą lietuvių gestų kalba apie kasmetines ir nemokamas atostogas, papildomas laisvas dienas, nuotolinį darbą ir patogesnį darbo laiką, darbo sutarties nutraukimą ir kt.

Pasak ministerijos, tikimasi, kad nuo 2023 m. pradžios įsigaliosiančios naujovės bus papildoma paskata dirbti tiek žmonėms su negalia, tiek juos į darbą priimantiems darbdaviams. Visos reikiamos paslaugos ir priemonės – darbo vietos pritaikymas, subsidijos darbo asistento išlaidoms, aktyvios darbo rinkos politikos priemonių kompleksas, įdarbinimas subsidijuojant – sukurs vienodas sąlygas žmonėms su negalia dirbti atviroje darbo rinkoje.

Taikant prevencines priemones – lydimąją pagalbą, mokant subsidiją darbo asistentui, subsidiją darbo vietai pritaikyti ne tik bedarbiams, bet ir užimtiesiems – bus išvengta jau dirbančiųjų asmenų, įgijusių negalią, iškritimo iš darbo rinkos.

Be kita ko, pažymima, kad įsipareigojimų šeimai turintys darbuotojai turi teisę pasinaudoti tam tikromis papildomomis garantijomis, o darbdavys privalo imtis priemonių padėti darbuotojui vykdyti jo šeiminius įsipareigojimus. Darbo kodeksas reglamentuoja teisę į nemokamą laisvą laiką šeimos poreikiams, ne visą darbo laiką, nuotolinį darbą, lankstų ir individualų darbo laiko režimą, darbo sutarčių įvairovę, mamadienius ir tėvadienius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją