„Tokie vizitai prie to prisideda. Mes Taivane esame vertinami dėl savo principingos koalicijos. Natūralu, kad tai yra kapitalas, kurį reikia išnaudoti“, – Eltai sakė NSGK pirmininkas, galvoje turėdamas Kinijos įsiūtį sukėlusią Lietuvos politiką Taivano atžvilgiu.

Paklaustas, ar reikėtų nerimauti dėl to, kad Pekinas reiškia priekaištus dėl Lietuvos parlamentarų vizito į Taivaną, L. Kasčiūnas pažymėjo, jog verčiau reikėtų pasidžiaugti tuo, kad Lietuva yra ganėtinai atspari Kinijos spaudimui. Pasak jo, tai yra akivaizdu ypač Lietuvą lyginant su valstybėmis, kuriose Kinijos investicijos į strateginius objektus yra itin didelės.

„Mes to išvengėme“, – teigė konservatorius.

„Mes esame pakankamai atsparūs, esame nepriklausomi, esame laisvi ir, aš manau, kad tai yra kelias daugeliui Europos šalių, kurios mato globalų Kinijos iššūkį“, – akcentavo politikas.

Kalbėdamas apie Lietuvos Seimo narių vizito Taivane tikslus, L. Kasčiūnas pažymėjo, kad bus įdomu išgirsti tai, kaip Taivano politikai vertina situaciją Lietuvai aktualiame geopolitiniame regione.

„Mums labai įdomu išgirsti kaip jie mato regioninio saugumo situaciją: tiek trumpalaikėje, tiek vidutinio laikotarpio ir ilgalaikėje perspektyvoje“, – sakė politikas.

„Žinoma, kelsime ir paramos Ukrainai klausimą. Humanitarinė parama yra stipri, bet paramą Ukrainai reikėtų dar labiau stiprinti. Tad apie tai susitikimų metu kalbėsime“, – teigė L. Kasčiūnas.

„Turime platų spektrą temų: nuo ekonominių iki saugumo klausimų“, – akcentavo jis.

Taivane lankosi parlamentarai L. Kasčiūnas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė, konservatorius Audronius Ažubalis, Laisvės partijai priklausant Ieva Pakarklytė ir Liberalų sąjūdžio narė Edita Rudelienė. Lietuvos Seimo nariai Taivane lankosi kartu su Vokietijos parlamentarų delegacija.