„Vyksta lūžis. Šiandien „Eurostat“ atskleista euro zonos infliacija – 9,2 procento. Tai yra gerokai mažiau nei tikėjosi analitikai, kurių vidurkis buvo ties 9,7 procento. Tai reiškia, kad palūkanos gali kilti mažiau nei buvo galima baimintis praėjusiais metais. Be to, tendencija aiškiai formuojasi globaliai link situacijos normalizavimosi – nuo JAV iki Australijos“, – socialiniame tinkle penktadienį skelbia M. Dubnikovas.

„Pas mus, Lietuvoje, taip pat panašu, kad bus infliacijos išlydėtuvės, kas yra gerai. Panašu, kad pikas pasiektas ir paliktas 2022 metais“, – priduria savo įraše Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas.

Europos Sąjungos (ES) oficiali statistikos agentūra „Eurostatas“ praneša, kad metinė infliacija euro zonoje gruodį sumažėjo iki 9,2 proc., skelbia ELTA.
Marius Dubnikovas

„Eurostato“ duomenimis, tai buvo pirmas mėnesis nuo rugsėjo, kai infliacijos vertė nebuvo dviženklė. Tai taip pat buvo antras iš eilės infliacijos mažėjimo mėnesis. Palyginimui, lapkritį vartotojų kainos išaugo 10,1 proc., o spalį – rekordiniais 10,6 proc.

Anot statistikos agentūros, naujausią nuosmukį iš dalies lėmė sulėtėjęs energijos kainų augimo tempas.

Kaip žinoma, Europos Centrinis Bankas (ECB) jau kelis kartus didino bazines palūkanų normas, kovodamas su infliacija euro zonoje.

Valstybės duomenų agentūra (anksčiau – Statistikos departamentas) gruodžio pabaigoje skelbė išankstinį metinės infliacijos (2022 metų gruodį, palyginti su 2021 metų gruodžiu) įvertį, apskaičiuotą pagal SVKI – 20 proc. Lapkritį metinė infliacija buvo 21,4 proc., spalį – 22,1 proc., o aukščiausią lygį buvo pasiekusi rugsėjį – 22,5 proc.

M. Dubnikovo įrašas socialiniame tinkle:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją