Paslaugų balanso perviršis (1,8 mlrd. Eur, arba 9,6 proc. BVP) per metus padidėjo 38,2 proc.

Sparčiausiai šių metų trečiąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, augo kelionių paslaugų eksportas (63,7 proc.) ir finansinių paslaugų importas (66,9 proc.). Pinigine išraiška per šį laikotarpį labiausiai išaugo transporto paslaugų eksportas ir importas (atitinkamai 624,6 mln. Eur ir 355,4 mln. Eur), pažymima pranešime.

Didžiausią paslaugų eksporto ir importo dalį (atitinkamai 54,3 proc. ir 53,9 proc.) sudarė transporto paslaugos. 2022 m. trečiąjį ketvirtį didžiausias perviršis (1 148 mln. Eur) buvo kelių transporto paslaugų balanso, o didžiausias deficitas (315,7 mln. Eur) – jūrų transporto paslaugų balanso.

Paslaugų eksportas į ES (27 šalys) valstybes sudarė 72,4 proc. viso paslaugų eksporto ir, palyginti su praėjusių metų atitinkamu ketvirčiu, padidėjo 35,4 proc. (dalis viso paslaugų eksporto struktūroje padidėjo 0,8 procentinio punkto). Paslaugų importas iš ES valstybių sudarė 72 proc. paslaugų importo ir per metus padidėjo 41,9 proc. (dalis viso paslaugų importo struktūroje padidėjo 5,4 procentinio punkto), rašoma pranešime.

Pagrindinė Lietuvos paslaugų eksporto partnerė 2022 m. trečiąjį ketvirtį buvo Vokietija. Eksportas į šią šalį per metus padidėjo 34,1 proc. (2 pav.). Didžiausią paslaugų eksporto į Vokietiją dalį sudarė transporto (71,9 proc.) ir kitos verslo (8,2 proc.) paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją